Armata chineză din Hong Kong, pregătită de intervenţie?

Generalul-maior Tan Behong, comandantul Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) din Hong Kong, a apărut miercuri, în public, toastând calm pahare de şampanie cu oficialii chinezi locali, marcând ziua naţională a Chinei, relatează Reuters.
P. P.
05.10.2014

alte articole

Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing, 22 iulie. Armata chineză îşi impune noi standarde de îndoctrinare comunistă, în detrimentul antrenamentelor. (Greg Baker/AFP/Getty Images)
P. P.
05.10.2014

Generalul-maior Tan Behong, comandantul Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) din Hong Kong, a apărut calm miercuri, în public, toastând cu şampanie alături de oficialii chinezi locali pentru a marca ziua naţională a Chinei, relatează Reuters.

Dar străzile din jurul Centrului Convenţiei din Hong Kong au prezentat o scenă total diferită. În vecinătatea locului unde sărbătoreau oficialii din armată şi politică, mii de protestatari participau la cea mai amplă mişcare pentru democraţie care a avut loc de când Beijing-ul a preluat oraşul de la Marea Britanie în 1997.

În contextul în care Hong Kong-ul trece prin cea de-a doua săptămână de proteste, timp în care au avut loc o serie de incidente care implică grupuri pro-Beijing atacând protestatarii pro-democraţie, unii manifestanţi şi cetăţeni ai Hong Kong-ului se tem că soldaţii lui Tan ar putea fi la un moment dat mobilizaţi pentru a reprima mişcarea, care este considerată de neconceput în China continentală.

Dar realităţile politice, legale şi strategice foarte spinoase fac implicarea AEP deosebit de dificilă. Momentan, experţii şi politicienii se aşteaptă ca situaţia să poată fi controlată de cei 27.000 de ofiţeri ai poliţiei locale.

Consilierii guvernamentali şi experţii cred că liderii de la Beijing şi Hong Kong înţeleg preţul politic imens al implicării AEP. O astfel de intervenţie ar însemna încheierea autonomiei Hong Kong-ului printr-o lovitură directă, încălcând de asemenea şi formula "o ţară – două sisteme" agreată de Marea Britanie atunci când a predat centrul financiar asiatic.

Diplomaţii străini monitorizează evoluţia situaţiei îndeaproape, menţionând îmbunătăţirile aduse bazelor AEP din Hong Kong în ultimele luni, cât şi rapoartele neconfirmate privitoare la exerciţiile antirevoltă care se desfăşoară în unităţile militare urbane şi rurale din regiune.

Garnizoana care include Hong Kong-ul cuprinde între 8.000 şi 10.000 de soldaţi, în principal forţe de infanterie, desfăşuraţi între bazele situate de-a lungul graniţei din Shenzhen şi în Hong Kong, estimează oficialii. Această garnizoană include şi un mic detaşament naval şi aerian.

"Cred că politicienii de la cel mai înalt nivel… sunt complet conştienţi că dacă AEP va acţiona, în ochii lumi aceasta va însemna sfârşitul (formulei) o ţară - două sisteme", a declarat Regina Ip, consilier al liderului Leung Chun-ying şi fost şef al securităţii.

"Va cauza pagube imense", a declarat aceasta, notând că oficialii guvernamentali locali au susţinut în mod repetat faptul că poliţia locală – dotată cu unităţi paramilitare antirevoltă – este destul de capabilă să se descurce cu această situaţie.

Un expert în securitate din Hong Kong a declarat că Beijingul este foarte conştient de riscurile aduse de implicarea AEP în Hong Kong.

"Sunt sigur că liderii din Beijing ştiu că o astfel de implicare va însemna şi un preţ politic masiv", a declarat acesta sub protecţia anonimatului întrucât acesta este un subiect extrem de delicat în China. "Din acest motiv, AEP este menţinută în Hong Kong în mare parte ca o prezenţă simbolică".

Diplomaţii străini care urmăresc evoluţia protestelor par nesiguri de limita politică până la care ar putea merge Beijing-ul.

În final, prezenţa armatei chineze în Hong Kong a reprezentat unul din cele mai sensibile elemente ale acordului cu Marea Britanie, mai ales că în memoria localnicilor sunt vii amintirile despre represiunea militară din 1989 asupra studenţilor care protestau în Piaţa Tiananmen din Beijing – eveniment care este comemorat în fiecare an în oraşul semi-autonom.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor