Hodorkovski: Rusia se apropie de o criză economică şi de o revoluţie

Mihail Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat om din Rusia, proaspăt eliberat de Vladimir Putin, ţinând o conferinţă de presă în Donetsk, Ucraina, 27 aprilie 2014.
Mihail Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat om din Rusia, proaspăt eliberat de Vladimir Putin, ţinând o conferinţă de presă în Donetsk, Ucraina, 27 aprilie 2014. (Brendan Hoffman/Getty Images)

Mihail Hodorkovski, un fost magnat din domeniul petrolier care a petrecut un deceniu în închisorile preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Rusia se apropie de o criză economică care ar putea duce ţara într-o situaţie asemănătoare revoluţiei din 1917, a relatat vineri Bloomberg.

”Mă tem că Putin va aduce ţara într-o criză mult mai repede decât le-ar place multora”, a declarat Hodorkovski. Rusia ar putea să sfârşească văzând ”o repetare a anului 1917, când o persoană aduce ţara într-o criză economică, iar noi ne deplasăm cu siguranţă în acea direcţie”.

Deteriorarea condiţiilor economice ar putea provoca o stare de nemulţumire asemănătoare agitaţiei care a pus capăt Rusiei ţariste în urmă cu un secol, a declarat acesta, făcând referire la Revoluţia lui Octombrie Roşu, când bolşevicii au venit la putere şi ulterior s-a ajuns la crearea Uniunii Sovietice. Economia Rusiei se află pe marginea recesiunii în timp ce daunele provocate de sancţiunile internaţionale legate de conflictul din Ucraina cresc.

Hodorkovski, odată cel mai bogat om al Rusiei cu o avere de 15 miliarde de dolari, a finanţat, înainte să fie arestat, partide din opoziţie şi a purtat din închisoare o campanie menită să dezvolte societatea civilă a Rusiei. Hodorkovski şi-a menţinut inocenţa după ce a fost condamnat pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare, precizând că dosarele împotriva sa sunt o pedeapsă pentru finanţarea partidelor politice opuse lui Putin. Kremlinul a negat asta.

”Toate regimurile autoritare, în special cele precum acesta, care nu sunt bazate pe o ideologie ci pe o persoană individuală sunt foarte instabile”, a declarat Hodorkovski. ”Pentru a-şi menţine puterea, astfel de lideri autoritari sunt forţaţi să ardă câmpul din jurul lor, iar asta este ceea ce face Putin”.

O apropiere de Europa este esenţială pentru dezvoltarea Rusiei, a declarat acesta.

”Suntem parte din Europa”, a declarat Hodorkovski într-un interviu la sediul Bloomberg din New York. ”Toată cultura noastră este europeană. Toate tradiţiile noastre sunt europene”.

Anexarea de către Putin a peninsulei Crimeea în luna martie şi conflictele ce au urmat între forţele pro-ruse şi forţele ucrainene au determinat investitorii să-şi retragă banii din ţară. Rusia a negat implicarea în conflict.

Rubla a pierdut 14% împotriva dolarului în ultimele trei luni, mai mult decât o altă monedă urmărită de Bloomberg. Ieşirile nete de active ruse au însumat 75 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2014, comparativ cu cele 61 de miliarde de dolari de la finalul anului trecut, potrivit datelor furnizate de Banca Centrală Rusă. Rubla a scăzut vineri cu 0,4% până la 39,7310 în Moscova.

Economia rusă se va mări cu 0,5% în anul următor, a declarat Fondul Monetar Internaţional, reducând previziunile creşterii anterioare cu jumătate pe fondul conflictului din Ucraina şi a slăbirii monedei.

Hodorkovski, care a trăit în exil în Elveţia de la eliberarea sa, a declarat luna trecută că arestarea la domiciliu a miliardarului rus Vladimir Evtushenkov este rezultatul schimbărilor de influenţă politică din interiorul Kremlinului. Compania petrolieră Bashneft, care aparţine lui Evtushenkov, ar putea ajunge în patrimoniul statului odată cu închiderea proprietarului ei – caz asemănător cu cel al lui Hodorkovski.

Yukos Oil Co, compania lui Hodorkovski, a fost dezasamblată şi vândută la licitaţie în mare parte companiei condusă de stat Rosneft, pentru a acoperi taxe în valoare de 27 de miliarde de dolari. Valoarea de piaţă a Yukos a ajuns în luna octombrie 2003 la o cotă maximă de 35,7 miliarde de dolari. Hodorkovski avea o avere de 15 miliarde de dolari în 2004, potrivit revistei Forbes.