Norvegia întinde o mână Ucrainei. Statoil semnează un acord cu Naftogaz
alte articole
Compania norvegiană Statoil va începe să livreze gaze naturale Ucrainei. Statoil, cel de-al doilea mare furnizor de gaze naturale al Europei după Gazprom a semnat vineri un acord în acest sens cu operatorul naţional ucrainean Naftogaz, informează Reuters.
Preţul de vânzare cerut de norvegieni este mult mai mic decât cel perceput de ruşi, a declarat pentru Reuters o sursă din sectorul energetic ucrainean.
La rândul lor, oficialii Statoil au confirmat informaţia, adăugând că gazele vor fi livrate în Slovacia, urmând ca transportul din Slovacia în Ucraina să revină Naftogaz.
"Acordul cu Naftogaz se referă la livrarea gazelor în Slovacia. De acolo ei sunt responsabili pentru transport", a declarat purtătorul de cuvânt de la Statoil, Morten Eek.
Oficialul norvegian a refuzat să dezvăluie informaţii despre valoarea contractului sau volumul livrărilor, precizând doar că, pentru Statoil, acordul este "unul pe termen scurt şi cu un volum relativ mic".
Reamintim că Rusia a întrerupt în iunie livrările de gaze către Ucraina, invocând neplata gazului livrat şi neînţelegeri asupra preţului la gaze, preţ pe care ruşii au avut grijă să îl mărească nepermis de mult. Întreruperea livrărilor a venit pe fundalul crizei legate de anexarea Crimeei, degenerată într-un adevărat război hibrid între separatiştii pro-ruşi, finanţaţi de Moscova, şi autorităţile de la Kiev. În acest context, alimentarea cu gaze a devenit unul din principalele instrumente de presiune folosite de Kremlin în relaţia cu oficialii ucraineni.
După ce ruşii au închis robinetul de gaz, Ucraina s-a aprovizionat din ţări vecine precum Slovacia, Ungaria şi Polonia. Situaţia s-a deteriorat însă recent, în prag de iarnă, când Kievul încearcă să îşi facă rezerve de gaz pentru a trece de frigul din lunile reci.
Săptămâna trecută, Ungaria, ţară al cărei premier, Viktor Orban este un aliat al lui Putin, a oprit furnizarea de gaze către Ucraina, Polonia şi Slovacia rămânând singurii furnizori ai ucrainenilor. Decizia lui Orban de a stopa livrările de gaze către Naftogaz a venit la câteva zile după ce a avut o întrevedere cu preşedintele rus.
Moscova nu s-a oprit aici ci continuă să facă presiuni, "jucându-se" de-a închisul/deschisul robinetului de gaz şi ţinând Ucraina în şah. Pe 1 octombrie, ruşii au redus cu 50% fluxul de gaze livrat Slovaciei, aprovizionările fiind reluate abia ieri. Nu există nicio garanţie că situaţia nu se va mai repeta.
Între timp, reuniunea trilaterală UE-Ucraina-Rusia consacrată diferendului dintre Kiev şi Moscova în domeniul gazelor naturale, care urma sa aibă loc în aceste zile la Bruxelles a fost amânată pentru un termen neprecizat.
Ucraina consumă aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an şi produce aproximativ 20 de miliarde de metri cubi. Restul de gaze vin din import.