Statul Islamic dezvăluie decapitarea lui Alan Henning

Voluntarul Alan Henning, fost şofer de taxi, aflat în Siria pentru a ajuta refugiaţii, este ameninţat cu decapitarea de către ISIL, într-o nouă înregistrare video
Voluntarul Alan Henning, fost şofer de taxi, aflat în Siria pentru a ajuta refugiaţii, este ameninţat cu decapitarea de către ISIL, într-o nouă înregistrare video (Captură)

Militanţii Statului Islamic care luptă în Irak şi Siria au publicat vineri un material video care prezintă presupusa decapitare a lucrătorului umanitar britanic Allan Henning. Filmarea a atras condamnarea din partea guvernului american şi britanic, relatează Reuters.

Materialul video publicat pe Youtube arată un bărbat cu barbă, într-o salopetă portocalie, stând în genunchi lângă un bărbat în negru – scenariu asemănător cu decapitările anterioare publicate de Statul Islamic.

”Din cauza deciziei parlamentului nostru de a ataca Statul Islamic, eu, ca membru al publicului britanic, voi plăti preţul acestei decizii”, a declarat Henning, stând în genunchi.

O voce cu accent britanic i se adresează premierului Marii Britanii, David Cameron, adaugând: ”Sângele lui David Haines (lucrător umanitar britanic decapitat în septembrie n.r.) era pe mâinile tale, Cameron. Alan Henning a fost, de asemenea, măcelărit, dar sângele său pătează mâinile parlamentului britanic”.

În decembrie 2013 când a fost răpit, Henning, un şofer de taxi în vârstă de 47 de ani din Salford, făcea parte dintr-un convoi umanitar care transporta provizii medicale către un spital din nord-vestul Siriei.

Oficialii Statelor Unite susţin că nu au niciun motiv să se îndoiască de autenticitatea materialului video, intitulat ”Un alt mesaj către America şi Aliaţii săi”.

”Statele Unite condamnă puternic uciderea brutală a cetăţeanului Regatului Unit al Marii Britanii, Alan Henning", a declarat preşedintele american Barack Obama.

”Stând alături de prietenii şi aliaţii noştri, Marea Britanie, vom depune eforturi să-i aducem pe cei care au comis uciderea lui Alan – precum şi uciderea lui Jim Foley, Steven Sotloff şi David Haines – în faţa justiţiei”, a declarat Obama, făcând referire la ceilalţi ostatici ucişi de Statul Islamic.

Înspre finele înregistrării video, cu o lungime de 1 minut şi 11 secunde, bărbatul în negru prezintă un alt ostatic identificat drept americanul Peter Edward Kassig. Părinţii săi au emis ulterior un comunicat confirmând că fiul lor, în vârstă de 26 de ani, a fost luat prizonier în timp ce făcea muncă umanitară în Siria.

”Cerem tuturor oamenilor din întreaga lume să se roage pentru familia lui Henning, pentru fiul nostru, şi pentru eliberarea tuturor persoanelor inocente ţinute ostatice în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume”, au comunicat Ed şi Paula Kassig din Indianapolis.

Kassig s-a aflat în serviciul armatei Statelor Unite în timpul războiului din Irak, înainte să fie eliberat din motive medicale, a declarat familia acestuia. Înregistrările Pentagonului arată că bărbatul a petrecut un an în armată ca grănicer şi a fost trimis în Irak din luna aprilie până în luna iulie a anului 2007.

După ce a părăsit armata, Kassig a devenit tehnician medical de urgenţă şi a călătorit în Liban, în mai 2012, oferindu-se ca voluntar în spitale şi tratând refugiaţi palestinieni şi sirieni, a adăugat familia acestuia.

Cât timp a fost captiv în Siria, s-a convertit la Islam şi a luat numele Abdul Rahman, a declarat un purtător de cuvânt al familiei.

Decapitarea lui Henning marchează cea de-a patra ucidere a unui occidental de către Statul Islamic, care se confruntă cu atacurile aeriene ale forţelor americane, britanice, franceze şi arabe, după ocuparea unor teritorii semnificative din Irak şi Siria, intensificând violenţele sectare.

Grupurile musulmane din Marea Britanie, precum şi unele organizaţii care critică dur politica externă britanică şi acuză Occidentul că interferează în cazul crizelor din Irak şi Siria au cerut fără succes eliberarea lui Henning.

Soţia sa, Barbara, l-a numit un bărbat ”paşnic şi altruist” şi a cerut Statului Islamic să-l elibereze.

Se crede că Statul Islamic deţine mai puţin de 10 ostatici occidentali în Siria. Printre ostatici se află şi jurnalistul britanic John Cantlie, care a apărut în trei materiale ale Statului Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe