Companii din China interesate de preluarea activelor Enel în România şi Slovacia

Companii din China sunt sunt interesate în cumpărarea activelor Enel din România şi Slovacia, a declarat joi şeful grupului italian Enel.
Loredana Diacu
03.10.2014

alte articole

(FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
03.10.2014

Companii din China sunt interesate în cumpărarea activelor Enel din România şi Slovacia, a declarat joi şeful grupului italian Enel, Francesco Starace.

"Există companii chineze interesate atât în activele din România cât şi în cele din Slovacia", a declarat joi Starace.

Starace a mai precizat că China State Grid Corp şi-a exprimat interesul faţă de activele din România. În ceea ce priveşte Slovacia, CEO-ul Enel nu a vrut să dezvăluie numele companiei chineze care a fost interesată de cumpărarea pachetului de 66% din acţiunile deţinute de grupul italian la electrocentrala slovacă Slovenske Elektrarne, evaluată la 3,6 miliarde de euro incluzând datoriile.

Conform Reuters, preluat de Hotnews, italienii de la Enel s-au angajat să vândă mai mult de 4 miliarde de euro din activele sale din acest an ca să reducă din datorii. Pe lângă activele sale din România şi Slovacia, grupul italian de stat condus Francesco Starace, şi-a propus de asemenea să vândă participaţia de 92% din compania spaniolă de utilităţi, Endesa.

Profitând de criza din zona euro, companii de stat foarte bogate din China au căutat să facă investiţii în afara ţării, mai scrie Reuters, State Grid Corp de exemplu, una dintre cele mai mari companii energetice din lume, achiziţionând active minore de la operatorii din Italia şi Portugalia şi fiind interesată de asemenea de Grecia şi Spania.

Revenind la România, Enel ar urma sa vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, dar şi 100% din compania de servicii Enel România Srl (deţinută de Enel prin Enel Investment Holding BV).

Diviziile Enel din România vând aproximativ 9 TWh de energie anual către aproximativ 2,6 milioane de clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi casnici.

Context

Imediat după anunţul italienilor despre intenţia de a renunţa la activele din România, în presă a apărut informaţia că Enel s-ar afla deja în negocieri cu potenţiali cumpărători, favoriţi fiind chinezii de la State Grid Corporation of China. De activele italienilor s-a arătat însă interesat şi statul român, având în vedere caracterul lor strategic.

Recent, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara că activitatea de distribuţie a energiei este considerată strategică de statul român, mai ales în zona Dobrogea şi că Guvernul României nu încurajează pe nimeni să depună oferte pentru preluarea activităţilor Enel.

"Nu încurajăm pe nimeni să depună oferte de cumpărare în Dobrogea, mai ales că există interes pentru companii de stat pentru preluarea acestor activităţi". (...) Societatea de distribuţie a energiei Enel Dobrogea este de importanţă strategică pentru România, mai ales în urma realizării de baze militare în zonă şi a conflictului militar din Ucraina", declara recent Răzvan Nicolescu.

Ulterior acestor declaraţii, Nicolescu a întreprins o vizită în Italia, unde a avut întrevederi cu oficialii Enel: "Le-am expus care sunt priorităţile şi, de asemenea, sper că ei să fi înţeles care sunt priorităţile statului român. (...) Nu ne permitem ca acest activ (Enel Dobrogea n.r.) să ajungă în mâna unor companii care nu sunt companii româneşti", a declarat ministrul ulterior vizitei, exprimându-şi speranţa că se vor "găsi nişte soluţii bune atât pentru ENEL cât şi pentru statul român."

Reamintim că, dacă chinezii vor prelua activele Enel din România vor putea controla, prin Electrica Dobrogea, aprovizionarea cu energie a unor obiective ce ţin de siguranţa naţională, precum baza americană de la Mihail Kogălniceanu, facilităţile Marinei Militare Române, portul Constanţa, ecluzele canalelor navigabile Dunăre - Marea Neagră şi Midia Năvodari. Prin Electrica Muntenia Sud vor controla aprovizionarea cu energie a Bucureştiului, mai arată recent o analiză Evz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor