Arheologii au găsit o mumie egipteană al cărui craniu conţine amprentele lăsate de creier
alte articole
Universul este plin de mistere care pun la încercare cunoştinţele noastre actuale. În "Dincolo de Ştiinţă" Epoch Times adună poveşti despre aceste fenomene ciudate pentru a stimula imaginaţia şi a deschide posibilităţi nesperate anterior. Sunt adevărate? Dumneavoastră decideţi.
Arheologii încearcă să dezlege un mister ce înconjoară descoperirea unei mumii egiptene veche de 2.000 de ani al cărui craniu conţine amprentele lăsate de creier, potrivit raportului Live Science. Craniul prezintă urmele vaselor de sânge care înconjoară creierul într-o membrană cunoscută sub numele de meninge şi oamenii de ştiinţă încearcă, acum, să înţeleagă procesul exact care ar fi putut cauza imprimarea acestor structuri fragile în osul dur al craniului.
"Aceasta este cel mai vechi caz de imprimări vasculare mumificate", care a fost găsit, a declarat pentru Live Science coautorul studiului, Dr. Albert Isidro. Până în prezent, au existat doar câteva rapoarte anecdotice despre cazuri similare.
Craniul provine din rămăşiţele mumificate ale unui bărbat şi a fost găsit în anul 2010 împreună cu mai mult de alte 50 de mumii, care au fost conservate în bitum amestecat cu in. Mumiile au fost găsite în Egipt în necropola Kom al-Ahmar/Sharuna în zona de sud a Hierakonpolisului (reşedinţa regală preistorică din Egiptul de Sus), şi care au fost datate între perioada târzie şi perioada Ptolemeilor a Egiptului antic (550-150 î.Hr.).
Dintre cele 50, numai această mumie (identificată ca mumia W19) conţine amprentele vaselor de sânge din interiorul craniului, pe care oamenii de ştiinţă le-au descris ca reflectând "detalii anatomice rafinate". Cercetătorii au avut chiar posibilitatea să identifice artera meningeală medie a creierului.
Într-un nou raport cu privire la constatare, publicat în jurnalul Cortex, cercetătorii explică faptul că în timpul procesului de mumificare, creierul a fost îndepărtat şi interiorul craniului a fost curăţat şi umplut cu substanţe de conservare. Ţesutul cerebral nu rămâne intact după aceste proceduri, astfel încât în acest caz trebuie să fi avut loc ceva unic.
Ei au descoperit că vasele de sânge în membrana care înconjoară creierul au fost prinse în stratul de substanţe de conservare şi acestea au devenit apoi imprimate în osul cranian.
"Condiţiile, în acest caz, trebuie să fi fost destul de extraordinare", au declarat cercetătorii. "Putem specula că s-a întâmplat ceva special în cazul individului W19 în momentul inserţiei bitumului" în craniu.
Dr. Isidro a declarat că cercetătorii încă nu înţeleg exact ce s-ar fi putut întâmpla pentru producerea acestei particularităţi neobişnuite a craniului. O teorie propusă de aceştia se referă la condiţiile generale, precum temperatura sau aciditatea conservantului, şi care, dintr-un motiv oarecare, au fost diferite pentru W19 în comparaţie cu celelalte 50 de mumii descoperite în aceeaşi necropolă.
Republicată cu permisiune. Citeşte articolul original pe Ancient Origins.