Arheologii au descoperit o armură de cavaler veche de 4.000 de ani în Siberia, făcută din os

April Holloway
05.10.2014

Arheologii din Rusia au dezgropat o armură făcută complet din os care aparţinea unui cavaler siberian care a trăit acum 4 milenii. Siberian Times scrie că această descoperire senzaţională a fost făcută în condiţii aproape perfecte şi este singura armură făcută din os găsită în oraşul siberian Omsk.

Armura este confecţionată din diferite platoşe care sunt alcătuite din oase ce au fost unite între ele. Acum se fac teste pentru a determina de la care animale provin oasele, dar se anticipează că acestea ar fi de căprioară, elan, şi/sau cal. Analizele urmează să determine vârsta exactă a armurii, dar arheologii siberieni estimează că datează de 3.900 de ani.

Iuri Gherasimov, un cercetător afiliat Filialei Omsk a Institutului de Arheologie şi Etnografie, a menţionat că armura de os ar fi putut aparţine unui războinic de elită şi ar fi oferit “o protecţie bună împotriva armelor timpului respectiv – vârfuri de săgeată de os şi de piatră, cuţite de bronz, vârfuri de suliţă de bronz şi topoare de bronz”.

Armura a fost găsită la o adâncime de 1,5 metri pe un teren pe care exista un sanatoriu, unde acum se plănuieşte să se construiască un hotel de 5 stele. A fost îngropată singură, fără vreun corp lângă ea, ceea ce lasă o urmă de mister. Armura avea o mare valoare materială în timpul Epocii Bronzului şi erau necesare multă grijă şi atenţie pentru a o păstra în condiţii optime. Aşadar, faptul că a fost îngropată în pământ fără a fi făcut parte dintr-o ceremonie de înmormântare sugerează faptul că ar fi putut să fie un fel de ofrandă.

“Chiar dacă nu există vreun indiciu că locul descoperirii armurii era vreun fel de altar, acest lucru este totuşi foarte probabil. Armura avea o mare valoare materială. Nu avea niciun sens să o îngropi sau să o ascunzi pentru o mare perioadă de timp pentru că oasele şi legăturile dintre ele ar fi fost distruse”, a spus Gherasimov.

Armura de os din Epoca Bronzului are o mare varietate de stiluri şi modele în cultura Krotuv, care a fost predominantă în zona de stepă împădurită din Siberia de Vest, şi este foarte asemănătoare culturii Samus-Seimiskaia, care îşi are originea în zona Munţilor Altai, la aproximativ 1.000 de km distanţă, iar mai târziu cei care aparţineau acestei culturi au migrat în regiunea Omsk. Acest fapt i-a determinat pe arheologi să emită teoria că armura ar fi putut să fie un trofeu de război, sau ar fi putut să fie un dar sau un schimb între respectivele culturi.

Cercetătorii sunt acum preocupaţi să cureţe şi să reconstruiască armura. Deşi este în condiţii bune, sunt unele părţi ce s-au fragmentat în aşchii mici de os şi toate acesta vor trebui să fie reasamblate. Este ideal să se reconstruiască o replică exactă a armurii.

Situl arheologic unde a fost găsită armura include un complex de monumente ce aparţineau diferitelor epoci, de la Neoliticul Timpuriu până la Evul Mediu, incluzând aşezări umane, morminte şi situri de producţie. Echipa de cercetare speră să salveze situl pentru studii amănunţite şi pentru conservare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor