Antonescu demisionează din funcţia de preşedinte al Senatului: "Noul Guvern este susţinut de traseişti"

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Liderul liberalilor Crin Antonescu, aflat de recent în Opoziţie, a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că îşi dă demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, iar în opinia lui noul Cabinet propus de premierul Victor Ponta se poate numi şi "Boc 7" sau "Guvernul Ponta-Boc", subliniind că este format prin traseismul folosit în regimul Traian Băsescu şi aplicat de PSD în prezent.

„Să demisionăm amândoi acum din funcţiile pe care le-am obţinut în USL? Nu facem asta, nu aveţi acest curaj. Dvs. dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic”, i-a transmis Crin Antonescu lui Ponta, în plenul Parlamentului.

"Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL", a declarat Antonescu.

După această declaraţie s-a cerut demisia lui Victor Ponta în Parlamentul României.

După scurt timp premierul a răspuns solicitării: „Avem un preşedinte al Senatului care a anunţat că îşi dă demisia acum cinci minute şi e în funcţie. Eu nu îmi dau demisia”.

În replică, Antonescu a precizat: „Asta era de demonstrat. Eu demisionez din funcţia de preşedinte al Senatului”.

Anterior, Crin Antonescu a precizat că PSD a anunţat la începutul anului "un program politic destul de straniu în termeni practici pentru un partid aflat la guvernare, şi anume lupta împotriva regimului Traian Băsescu".

"Constatăm azi că primul ministru şi PSD refuză intrarea pe deplin justificată şi legitimă a lui Klaus Iohannis în Guvernul României, preferând să rupă această mare alianţă, adică făcând în fond ce a făcut Traian Băsescu în 2009, în faţa unei majorităţi parlamentare şi preferă să facă un Guvern în care, cu tot respectul şi fără niciun reproş pentru UDMR, să avem vicepremieri din Cabinetul Emil Boc, miniştri din Cabinetul Emil Boc, aşa încât, dacă am fi maliţioşi, am putea spune că e vorba de Guvernul Ponta 3 sau Boc 7, sau de un Guvern Ponta – Boc", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a condamnat traseimul parlamentar care a devenit decisiv în a redesena majorităţi "împotriva votului dat de cetăţeni".

"Iată că încă un lucru foarte grav din aşa numit regim Traian Băsescu este astăzi adus în actualitate, pur în practică, din nou, de către Victor Ponta şi PSD, probabil în cadrul aceleaşi lupte nemiloase împotriva regimului amintit", a explicat Antonescu.

În opinia liderul PNL noul Guvern este unul al PSD, "cu ajutorul necesar şi oarecum tradiţional al UDMR".

"Restul, cu tot respectul, sunt fantome, sunt depozite de traseişti. PSD îşi asumă în acest moment, preluând acele experienţe din regimul Băsescu şi aplicându-le, guvernarea României", a adăugat acesta.

Crin Antonescu a subliniat că liberalii nu vor dat votul lor unui "guvern reformulat".

"E un moment destul de special, pentru mine cel puţin (...) Nu e prima oară când vorbesc din postura de membru al opoziţiei, şi totuşi, ceva nou, ceva special există. Îl ascultăm pe domnul prim-ministru, acelaşi din decembrie 2012, invocând un program, acelaşi din 2012, spunându-ne aceleaşi vorbe frumoase, ispititoare, convingătoare. Înţeleg că sunt oameni, parlamentari, partide, cetăţeni tentaţi să le creadă. Nu putem astăzi, oricât am avea de-a face cu aceeaşi persoană, oricât ar fi de neschimbat programul de guvernare şi oricât de frumoase ar fi cuvintele premierului, să-l credem. PNL nu va da votul acestui guvern reformulat, va vota împotriva sa", a declarat Antonescu.

Liderul liberal a susţinut că deşi "nu se încalcă niciun articol al Constituţiei", iar dacă va primi votul Parlamentului "va fi un guvern legal", totuşi în acelaşi timp "va fi un guvern profund ilegitim din punct de vedere electoral şi politic".

"Deşi ni se spune că programul a rămas acelaşi, noi, cei din PNL, ştim cam totul si despre intenţiile şi despre capacitatea domnului Ponta şi a PSD de a respecta acest program. Ştim foarte bine, pentru că, în toată această perioadă în care ne-am aflat împreună la guvernare, PNL s-a bătut pentru respectarea programului de guvernare, a oprit atâta vreme cât a fost în interiorul Guvernului şi în interiorul majorităţii câteva acţiuni şi iniţiative ale primului ministru şi ale PSD împotriva spiritului şi chiar literei programului de guvernare", a precizat Antonescu.

Liderul liberal a subliniat că liberalii au împiedicat o "mărire inacceptabilă de impozitare cu aşa-zisa taxă de solidaritate", dar şi adoptarea legii amnistiei şi graţierii "care nu avea nimic comun cu declaraţiile şi cu intenţiile asumate". De asemenea, acesta susţine că liberalii au împiedica şi o posibilă descentralizare a poliţiei şi marilor porturi.

"Am împiedicat trecerea pe sub mână a proiectului Roşia Montană, în formula dictată şi cumpărată de Gold Corporation şi condamnată sever în programul electoral şi în campania electorală", a adăugat Antonescu.

"E foarte clar că, din punctul nostru de vedere şi după această experienţă, nu avem niciun temei să acordăm încredere nici intenţiei şi nici capacităţii acestui nou Guvern, acestui vechi premier, de a respecta spiritul şi prevederile programului de guvernare", a mai susţinut Antonescu.