Antonescu: Ar fi un miracol jenant dacă s-ar reface USL-ul
alte articole
Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat vineri seară, în cadrul unei emisiunii la Realitatea TV, că nu există nicio şansă pentru refacerea USL, explicând că în politică nu există miracole, iar dacă acest „proiect eşuat” s-ar reface ar fi practic „un miracol jenant”.
„În politică nu există miracole, ar fi un miracol jenant dacă s-ar reface un proiect care a eşuat, chiar dacă e păcat că a eşuat. Să zicem că PNL nu face 20% la europarlamentare şi Antonescu pleacă. Nici atunci nu există nicio şansă să se refacă USL-ul, pentru că am făcut foarte multe eforturi pentru evitarea ruperii. Am consumat foarte multă energie, am pus tot ce aveam mai bun în acest proiect. Dacă am ajuns la concluzia că e mai sănătos să punem capăt, nu putem să ne răzgândim doar pentru că li s-ar oferi colegilor mei oportunitatea de a ajunge la europarlamentare”, a declarat Crin Antonescu.
Liderul liberalilor a subliniat că el este un candidat de deapta, iar formaţiunea pe care o conduce este un partid de opoziţie care nu are nevoie de alianţe decât conjunctural.
„Nu am încetat niciodată, nici atunci când eram candidatul oficial USL la prezidenţiale, să spun despre mine că sunt un om de dreapta. Nu cred că aceasta competiţie prezidenţială se reduce la dimensiunea ideologică, ci la altceva. Nu ezit însă să spun că sunt un candidat de dreapta. Noi suntem în acest moment şi pentru perioada următoare un partid de opoziţie. Un partid de opoziţie nu are nevoie de alianţe, decât conjunctural. Pentru alegerile prezidenţiale există o bătălie de a intra în turul doi, pe care PNL o poate duce fără a apela la un aliat. Pentru turul doi, există o alianţă a alegătorilor. Abordăm lucrurile într-un mod mai larg decât actuala configuraţie parlamentară. Nu cred că alianţele sunt pe primul plan, nici pentru noi, nici pentru alţii”, a precizat acesta.
Antonescu recunoaşte că deşi partidul său a câştigat foarte mult la capitolul organizării, vulnerabilităţii există totuşi peste tot, dând exemplu cazul lui Călin Popescu Tăriceanu care este sugestiv în acest sens.
„Am subliniat importanţa alegerilor europarlamentare din acest punct de vedere (dacă vom face sub 20% voi demisiona). Am convingerea că PNL a câştigat foarte mult la capitolul organizării, la capitolul teren. La 150 de parlamentari şi aproape 900 de primari, se pot întâmpla dezertări punctuale. Vulnerabilităţile sunt peste tot, dacă cineva cu trecutul domnului Tăriceanu a făcut ce a făcut. Pe dreapta, există cu certitudine doar Partidul Naţional Liberal. E singurul partid care are o identitate şi o istorie de dreapta şi a acţionat, fie din opoziţie, fie de la putere, în acest sens politic. Factorul comun al alianţelor făcute de PNL a fost stăvilirea tentativei de a se aşeza în politica românească a unui partid-stat”, a adăugat Crin Antonescu.