Macovei: Ponta a modificat ilegal legislaţia electorală cu două luni înainte de alegeri

Monica Macovei, europarlamentar PDL
Monica Macovei, europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a acuzat joi, pe blogul personal, Guvernul Ponta că a modificat în mod ilegal legislaţia electorală cu doar două luni înainte de alegeri.

Macovei face referire la ordonanţa de urgenţă privind modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului care, în opinia ei, nu îşi justifică urgenţa, cel puţin din două considerente.

În primul rând, Macovei susţine că „Guvernul Ponta ştia de multă vreme că are colegii electorale fără reprezentanţi în Parlament; de exemplu, Colegiul 8 din circumscripţia electorală nr. 42 este vacant din 28 ianuarie 2013, când a demisionat Dan Voiculescu”, iar din altă perspectivă „Art.48 alin 17 din Legea 35/2008 a fost declarat neconstituţional în aprilie 2010, prin Decizia nr.503/2010 a Curţii Constituţionale, fiind aşadar suficient timp pentru a fi modificat prin proceduri parlamentare, mai ales când, din 2012, Ponta avea majoritate de peste 70%”.

Pe lângă aceste aspecte, europarlamentarul susţine că ordonanţa de urgenţă dată de Ponta încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora legislaţia electorală să nu fie modificată cu mai puţin de un an înainte de organizarea unor alegeri.

„Ponta minte din nou, fiindcă în 2012 a declarat că va respecta recomandările Comisiei de la Veneţia. Ponta trebuie să retragă această ordonanţă de urgenţă, să modifice legal, prin Parlament, legislaţia şi apoi să organizeze alegeri. De altfel, Victor Ponta a încălcat legea, neorganizând alegeri în termenul legal de 3 luni de la vacantarea oficială a colegiilor. Argumentul de acum că, dacă nu se organizează de urgenţă alegeri, termenul legal ar fi depăşit este ridicol. Termenele legale au fost de mult timp depăşite, dar lui Ponta nu îi pasă de lege”, a concluzionat Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne