Antonescu anunţă priorităţile imediate ale USL
alte articole
Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat duminică seara, că priorităţi imediate ale USL la nivelul Parlamentului sunt modificarea Constituţiei şi abrogarea articolului 276 din noul Codul Penal care priveşte libertatea de exprimare faţă de actele justiţiei, care ar îngrădi libertatea presei.
"Mâine, începând cu ora 11.00, Comisia pentru revizuirea Constituţiei se va reuni şi dorim ca, într-un timp cât mai scurt, până miercuri, am spera noi, să trecem în revistă tot corpul revizuirii, ţinând cont de toate observaţiile, recomandările care, între timp, s-au făcut, de la Comisia de la Veneţia, Consiliul Legislativ, din discuţia publică, de la toate celelalte instituţii sau grupuri interesate de această discuţie", a declarat Crin Antonescu, potrivit Agerpres.
Liderul liberal a respins acuzaţiile potrivit cărora dezbaterea privind modificarea Constituţiei nu a fost una transparentă, sau că această modificare ar reprezenta un pericol pentru democraţie. Acesta a explicat că toate şedinţele comisiei au fost publice, adăugând că nu există nicio observaţie în această direcţie de la Comisia de la Veneţia.
Potrivit lui Antonescu, până la sfârşitul săptămânii viitoare ar trebui ca forul pe care îl conduce să trimită Guvernului proiectul de lege referitor la modificarea Legii fundamentale, urmând ca Guvernul să-l transmită mai departe Comisiei de la Veneţia.
"Al doilea subiect (al discuţiilor din USL, n.r.), care este urgent şi care va fi abordat mâine şi care sper să fie rezolvat cât mai repede este articolul 276 din Codul penal (...) Vom interveni în Parlament, unde vom susţine un proiect de lege care exista deja semnat de mai mulţi parlamentari privitor la art. 276 care în opinia noastră aduce o inacceptabilă îngrădire a libertăţii presei înainte de toate şi pe care dorim să-l remediem în spiritul cel mai democratic", a declarat Antonescu, potrivit Realitatea.
Liderul deputaţilor PNL George Scutaru şi deputatul Alina Gorghiu au anunţat la 30 octombrie 2013 depunerea unei propuneri legislative care abrogă prevederea din noul Cod penal care instituia sancţiuni pentru declaraţii critice la adresa acţiunilor magistraţilor. Iniţiativa legislativă semnată de Scutaru, Crin Antonescu, Gorghiu, dar şi cea mai mare parte a parlamentarilor PNL abrogă articolul 276.
Scutaru şi Gorghiu argumentează că respectivul articol ar îngrădi libertatea de exprimare garantată prin legea fundamentală şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
"Dispoziţia este de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass-media este acela de a culege informaţii şi de a realiza cercetări în orice domeniu şi de a transmite ulterior aceste informaţii publicului", motivează iniţiatorii proiectului de lege.
Articolul 276 din noul Cod Penal, intitulat "Presiuni asupra justiţiei", statuează următoarele: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".