122 de deţinuţi scosi din inchisori de intrarea în vigoare a codurilor penale USL

Ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod Penal şi ale noului Cod de Procedură Penală, instanţele de judecată au dispus, în cursul zilei de sâmbătă, punerea în libertate a 122 de persoane aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Penitenciarul Rahova (Epoch Times România)
Loredana Diacu
02.02.2014

Ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod Penal şi ale noului Cod de Procedură Penală, instanţele de judecată au dispus, în cursul zilei de sâmbătă, punerea în libertate a 122 de persoane aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

De asemenea, pentru 176 de deţinuţi, pedeapsa închisorii a fost înlocuită cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, informează un comunicat ANP, citat de Agerpres.

Până la data de 30 ianuarie 2014, Comisiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au cercetat un număr de 30.887 dosare ale persoanelor private de libertate, constatându-se ca se impune sesizarea instanţelor de judecată, care urmează să se pronunţe asupra unei eventuale încetări a executării pedepsei privative de libertate pentru un număr de cca. 400 de cazuri.

Conform judecătorului Mihai Udroiu, membru al Comisiei de elaborare a noilor coduri, "noul Cod penal aduce o viziune armonizată a legislaţiei penale cu legislaţiile penale din statele membre al UE".

Conform DNA însă, intrarea în vigoare a noilor coduri aduce haos în justiţie iar dosarele "grele" de corupţie ar putea atinge prescripţia, ca urmare a pedepselor mai blânde din noul cod.

"Avem două tipuri de efecte, unele derivate din aplicarea Noului Cod Penal şi altele derivate de la aplicarea procedurii penale. În privinţa DNA un impact important va avea aplicarea pedepsei pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pedeapsa pentru această infracţiune a fost redusă de la 10-20 de ani în vechiul Cod, acum în noul Cod este prevăzută cu un maxim de cinci ani. În plus a fost scoasă noţiunea de consecinţe deosebit de grave din conţinutul acestei infracţiuni." a explicat la Gândul Live Şefa DNA, Codruţa Kovesi.

Odată cu reducerea pedepselor, scad şi termenele de prescripţie pentru aceste infracţiuni. Astfel, în toate dosarele DNA care au la bază infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, inclusiv în cele aflate pe rolul instanţelor, ar putea interveni prescripţia. Marii corupţi care au furat miliarde ar putea rămâne nepedepsiţi iar părţile vătămate nu îşi vor mai recupera prejudiciile. S-ar putea prescrie infracţiunile comise de Sorin Ovidiu Vantu, ale lui Liviu Luca şi Sorin Ţurcanu precum şi infracţiunile a numeroşi şi actuali parlamentari, miniştri, baroni locali, acuzaţi că au păgubit statul şi cetăţenii cu bani grei.

Trebuie remarcat şi faptul că noul Cod Penal ar putea determina blocarea definitivă a dosarelor de torţionari, prin eliminarea grupurilor politice din definiţia genocidului. Nu în ultimul rând, merită menţionat şi că subminarea economiei şi abuzul în serviciu se numără printre infracţiunile care nu vor mai fi incriminate.

Pe lângă marii corupţi, de blândeţea noilor coduri beneficiază şi micii infractori, sute dintre ei "stând la coadă" pentru a fi eliberaţi. Peste 6.000 de deţinuţi vor putea cere eliberarea condiţionată iar alţi 400 vor fi eliberaţi cât de curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor