Anchete la Pungeşti privind referendumul de demitere a primarului. Edilul acuză semnături false

În luna noiembrie a anului trecut sătenii din comuna vasluiană Pungeşti au înaintat o cerere la Prefectură Vaslui prin care cer organizarea unui referendum pentru demiterea primarului, aceştia acuzându-l pe edil că nu le reprezintă interesele în chestiunea gazelor de şist. La rândul lui, primarul a contestat autenticitatea semnăturilor strânse de cetăţeni, astfel că poliţia a deschis un dosar penal şi a început să facă verificările de rigoare.
Andrei Pricopie
24.01.2014

alte articole

Proteste la Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
24.01.2014

În luna noiembrie a anului trecut sătenii din comuna vasluiană Pungeşti au înaintat o cerere la Prefectura Vaslui prin care solicită organizarea unui referendum pentru demiterea primarului, aceştia acuzându-l pe edil că nu le reprezintă interesele în chestiunea gazelor de şist. La rândul lui, primarul a contestat autenticitatea semnăturilor strânse de cetăţeni, astfel că poliţia a deschis un dosar penal şi a început să facă verificările de rigoare.

Un număr de 1.004 persoane au depus la prefectură documentele prevăzute de lege pentru organizarea unui referendum privind demiterea edilului Mircea Vlasă, pe motiv că acesta a concesionat firmei americane Chevron o suprafaţă de 1,92 hectare de teren unde ar urma să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. De asemenea, sătenii susţin că actualul primar nu le mai reprezintă interesele, în condiţiile în care nu i-ar fi consultat cu privire la explorarea gazelor de şist în comună.

Primarul Mircea Vlasă a înaintat o plângere în care reclamă că are suspiciuni referitor la autenticitatea semnăturilor celor 1.004 localnici care au semnat în tabelul anexat la cererea depusă la Prefectură. Totodată, edilul susţine că oamenii care au semnat pentru organizarea referendumului de demitere ar fi fost întrebaţi de fapt altceva decât pentru ce şi-au dat acordul.

În aceste condiţii, poliţiştii vasluieni au întocmit dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi au demarat investigaţiile.

"În urma plângerii depuse de primarul Mircea Vlasă, s-a întocmit dosar penal şi se vor desfăşura cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Practic, poliţiştii vor cita pentru audieri persoanele care apar în respectivele tabele sau vor merge direct la locuinţele acestora pentru a verifica autenticitatea semnăturilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub, potrivit Mediafax.

În ultimele două zile, zeci de localnici au fost anchetaţi de Poliţie în mai multe şcoli din comună. Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Vaslui susţin că oamenii legii au ales unităţile de învăţământ drept locuri pentru audierea localnicilor pentru a nu-i pune pe drumuri pe cei citaţi din dosarul penal privind autenticitatea semnăturilor din cererea depusă la Prefectura Vaslui. Astfel, cu acordul directorului şcolii coordonatoare din Pungeşti, localnici au dat declaraţii în faţa poliţiştilor în sălile de clasă din unităţile de învăţământ din Toporâşti, Armăşoaia şi Siliştea.

"Poliţiştii au decis ca verificările în acest dosar să se facă în teren, direct la domiciliul persoanelor care se regăsesc în acele liste. Însă, au existat şi situaţii în care au fost folosite spaţii din incinta şcolilor pentru a fi făcute respectivele cercetări, însă fără a fi afectat procesul de învăţământ", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui nu vede nicio problemă în faptul că Poliţia desfăşoară investigaţii într-un dosar penal în incinta unităţilor de învăţământ, atâta timp cât nu este afectat procesul educativ.

"Din ceea ce mi-a spus directorul şcolii coordonatoare din Pungeşti, reiese că aceste activităţi ale Poliţiei s-au desfăşurat în afara orelor de curs, fără a perturba procesul educativ. Nu este interzis să acorzi sprijinul autorităţilor statului, de a oferi spaţii pentru desfăşurarea unor activităţi, fără suspendarea cursurilor", a precizat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Mişcarea de Rezistenţă din Pungeşti

Situaţia din Pungeşti este delicată. Sătenii şi activiştii pentru mediu nu vor exploatarea gazelor de şist în zonă şi sunt ferm decişi să lupte împotriva exploatării gazelor de şist, care sunt asociate cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor şi a mediului etc.

Din octombrie 2013, când au început protestele, şi până astăzi, localnicii s-au confruntat cu presiuni enorme. Ei au acuzat că trăiesc într-o stare de permanentă hărţuire şi teroare venită din partea forţelor de ordine, menită să îi facă să renunţe la protestul lor.

Jandarmii, care au avut susţinerea premierului Ponta, au cucerit practic comuna la 2 decembrie, când Chevron şi-a trimis, pentru a doua oară utilajele în zonă. Sute de jandarmi au fost trimişi în zonă şi i-au împrăştiat violent pe localnicii care încercau să blocheze înaintarea utilajelor. Ulterior comuna Pungeşti a fost declarată "zonă de siguranţă publică" pentru a se putea asigura mai bine securitatea utilajelor Chevron.

De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus începerea urmăririi penale faţă de 37 de persoane care au luat parte pe 7 decembrie la o acţiune de protest împotriva companiei americane Chevron. Manifestanţii sunt acuzaţi că au distrus gardul amplasat pe terenul concesionat de Chevron, precum şi că ar fi agresat forţele de ordine prezente în zonă.

Numeroşi activişti au acuzat jandarmii de o monitorizare şi supraveghere agresivă, zi şi noapte, precum şi de folosirea forţei cu diverse ocazii, motiv pentru care au şi intrat pentru o perioadă în greva foamei. Ei sunt ferm decişi să lupte împotriva exploatării gazelor de şist, care sunt asociate cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor şi a mediului etc.

„Imaginaţi-vă dumneavoastră că suntem cu toţii pe o plută în mijlocul mării şi cineva se apucă să facă o gaură în plută. El se apucă să ne spună că: nu, nu, nu, eu fac în partea mea de plută. Românul şi-a dat seama foarte bine că această forare, explorare, exploatare poate afecta orice altă localitate din ţară. Încearcă să dezinformeze oamenii spunându-le că aceasta ne va duce spre independenţă energetică”, a declarat recent pentru Epoch Times, liderul Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti, Constantin Pâslaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor