Sacrificiile inspiră: mişcarea "Şi eu sunt Alexandru Popescu" (video)

După ce şi-a petrecut sărbătorile de iarnă făcând greva foamei în Piaţa Universităţii din Bucureşti, Alexandru Popescu a renunţat din motive de sănătate, după 22 de zile, la această metodă extremă de protest.
Alexandru Popescu (Adrian Sturdza / Epoch Times)
Ioana Florea
23.01.2014

După ce şi-a petrecut 22 de zile făcând greva foamei în Piaţa Universităţii din Bucureşti, inclusiv in perioada sărbătorilor de iarnă, Alexandru Popescu a renunţat din motive de sănătate la această metodă extremă de protest. Exemplul lui a dat naştere mişcării “Şi eu sunt Alexandru Popescu”, metoda oamenilor de a se alătura protestului împotriva abuzurilor care încă au loc la Pungeşti şi împotriva distrugerii mediului prin fracturare hidraulică.

El a avut amabilitatea să ne relateze aspecte observate şi trăite în aceste 22 de zile, precum şi concluzii şi informaţii despre ceea ce se petrece în România pe tema controversatelor exploatări de gaze de şist prin fracturare sau a exploatărilor de aur prin cianurare.

În ciuda faptului că nu-i place să iasă în evidenţă, Sandu a trecut din convingere la această măsură extremă de protest, la început singur, mai apoi alăturându-i-se şi alţi oameni. Deşi participă de ani de zile la acţiuni de apărare a mediului în România nu apare în fotografii sau în media şi afirmă că ceea ce a făcut e ”un gest mărunt, credeţi-mă, fiecare, dacă putem ajuta cu ceva, o facem....Un om face ceea ce trebuie fără să apară public. Deci dacă consideri că e bine să te implici într-o acţiune de voluntariat o faci fără foarte mare publicitate. O faci pentru tine în primul rând. N-o faci pentru alţii.”

Discuţiile gravitează în jurul noului model de protestatar, care iese în stradă din convingere, neplătit sau constrâns de nimeni şi care ce “odată ce e bine informat va milita până la capăt”. Se abordează binecunoscutele subiecte Pungeşti, Roşia si Izvoarele. Sandu Popescu dezvăluie unele cazuri mai puţin mediatizate, dar de un impact major asupra mediului şi sănătăţii oamenilor: injectarea deşeurilor toxice în găurile de prospectare, cazul vaporului Flaminia şi alte ilegalităţi care se desfăşoară sau ni se pregătesc şi care sunt îngropate de media.

Puteţi afla ce poate determina un om să facă greva foamei pe timp de iarnă şi fără un acoperiş deasupra capului şi ce presupune o astfel de acţiune urmărind interviul de mai sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor