Anatol Şalaru: Dodon a blocat activitatea Armatei Naţionale
alte articole
Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la antrenamente în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon le-a blocat plecarea la un exerciţiu în România, ce avea loc în cadrul programului NATO Parteneriatul pentru Pace. În opinia fostului ministru al Apărării, Anatol Şalaru, lipsa posibilităţii instruirii i-ar izola, bloca şi lipsi de perspective pe militarii moldoveni care în prezent pleacă pe capete din Armata Naţională. Numărul ofiţerilor şi subofiţerilor care ar fi depus raport de plecare ar fi dublu sau triplu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vinovat de această situaţie ar fi atât Dodon, cât şi actuala conducere a Ministerului Apărării, viceministrul Galbur care ar fi greşit foarte mult atunci când ”s-a făcut preş” în faţa lui Dodon.
”Noi, anul trecut, când era clar că va câştiga Dodon, am aprobat la preşedintele Timofti Planul de activităţi pe anul 2017 şi nu era nevoie să ceară aprobarea de la Dodon pentru plecarea peste hotare la aceste aplicaţii. Însă ei s-au dus din nou cu o scrisoare către Dodon, de parcă ar fi fost rugaţi de Dodon să facă acest lucru. Şi au depus cerere din nou, deşi era aprobat acest plan de către Timofti şi nu a fost anulat; trebuia anulat tot printr-un decret al preşedintelui, dar nu a fost anulat. Pur şi simplu, Ghimpu cu omul lui de la Ministerul Apărării i-au ridicat mingea la fileu lui Dodon şi i-au dat posibilitatea să distrugă Armata Naţională”, a declarat Şalaru într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Fostul ministru al Apărării a punctat că pentru anul 2017 militarii moldoveni urmau să participe la exerciţii militare organizate în mai multe ţări cum ar fi Ucraina, România, Germania, dar şi cu militari americani în multe ţări – în Ţările Baltice, în Georgia etc. Urmau să participe diferiţi militari la exerciţiile, alţii trebuiau să se instruiască în R. Moldova, dar cele mai multe se organizau în România fiindcă în 2016 a fost obţinut de la Ministerul Apărării român o participare masivă a militarilor moldoveni la diferite exerciţii şi în ţara vecină, începând cu cei de la trupele speciale şi terminând cu artileriştii şi cei de la antiaeriană.
Anatol Şalaru a atenţionat că timp de 25 de ani, Armata Naţională a R. Moldova nu a cumpărat absolut deloc tehnică militară, ci partea română şi cea americană au suportat toate cheltuielile pentru deplasările militarilor moldoveni peste hotare. ”Nu se făceau din banii noştri; partea română întotdeauna ne punea la dispoziţie armamentul necesar, muniţiile necesare, transportul atunci când plecam în România. Astăzi, aceste lucruri nu se mai fac, iar cei de la NATO, de la Bruxelles se uită cu mare îngrijorare spre Republica Moldova, pentru că, chiar dacă Dodon nu are mari prerogative, dar el este comandant suprem şi el a blocat activitatea Armatei Naţionale.”
”În condiţiile când noi nu avem bani să cumpărăm tehnică modernă, când noi nu avem alte surse de pregătire şi de dotare a armatei decât ajutoarele pe care ni le dau ţările-membre NATO, participarea militarilor noştri la asemenea exerciţii este foarte importantă. În primul rând, fac cunoştinţă cu tehnica nouă, cu metodele noi de luptă, ei învaţă limbi străine când merg la asemenea aplicaţii şi plus primesc un spor la salariu pentru deplasările pe care le fac peste hotare. În momentul în care militarul nu creşte profesional, el îşi pierde interesul faţă de serviciu”, a conchis fostul ministru al Apărării.
Amintim că în contextul blocării de către Igor Dodon în luna februarie a plecării militarilor moldoveni la un antrenament în România organizat în cadrul programului NATO Parteneriatul pentru Pace, ambasadorii român şi american, Daniel Ioniţă şi James D. Pettit, i-au scris atunci şefului statului că ar fi dat dovadă de atitudine „neprietenoasă” faţă de cele două ţări, care ajută Republica Moldova să-şi consolideze instituţiile.