Politolog: După votarea votului mixt, PD nu mai pare a fi interesat de colaborarea cu socialiştii

Limbajul războinic al lui Dodon oricum ar avantaja democraţii, afirmă Dionis Cenuşă în contextul ameninţărilor dure ale şefului statului adresate „celor din PD”, care ar fi organizat recent un „show rusofob fără precedent”.
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup"
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup" (Facebook.com/dionis.cenusa)

Politologul Dionis Cenuşă susţine că ţintirea în dialogul cu Rusia (umilirea lui Dmitri Rogozin) arată că între socialişti şi democraţi ar exista mai degrabă o pace rece cu privire la politica internă şi un război politic acerb în politica externă.

„Igor Dodon prin declaraţiile sale belicoase la adresa democraţilor nu face altceva decât să împingă spre stânga pe socialişti. Fabricarea duşmanilor interni este o soluţie temporară pentru Igor Dodon, dar care îşi pierde din eficienţă îndată ce preşedintele arată semne de slăbiciune - Rogozin trimis acasă, referendumul consultativ declarat neconstituţional etc.”, comentează Dionis Cenuşă pe pagina sa de socializare.

În opinia politologului, Dodon în mod premeditat ar reînvia amintirile despre Euromaidanul ucrainean, unde Viktor Ianukovici a fost debarcat pentru renunţarea la Acordul de Asociere sperând că poate mobiliza electoratul în jurul său, contând pe biserică, valorile tradiţionale, izgonirea unioniştilor şi flirtarea cu Rusia şi entităţile filoruse locale.

„În fine, Igor Dodon nu înţelege că retorica războinică îl discreditează, fiind contrară rolului prevăzut de Constituţie”, remarcă Cenuşă precizând că, deocamdată, orice nu ar face Dodon îi avantajează pe democraţi, care după adoptarea votului mixt par să nu mai fie atât de interesaţi de colaborarea cu socialiştii.

România nu a permis vineri survolarea spaţiului său aerian avionului în care se aflau vicepremierul rus, Dmitri Rogozin şi delegaţia sa, ce urmau să ajungă în Moldova, iar poliţia de frontieră moldovenească a deportat mai mulţi artişti şi un politician din Federaţia Rusă, care doreau să participe la evenimentele festive organizate de autorităţile separatiste de la Tiraspol cu ocazia aniversării misiunii de pacificare de pe Nistru.

În context, vineri seara şeful statului în cadrul unui briefing, vădit iritat, a criticat Guvernul şi majoritatea parlamentară de la Chişinău pentru că au „organizat în aceste zile un show rusofob fără precedent”, avertizându-i dur că „o să le iasă pe ochi asta, în cele din urmă, îndeosebi celor din Partidul Democrat”, venind totodată cu un mesaj către cetăţenii care l-ar fi apelat telefonic: „Vă rog, fiţi de-a gata! Poliţia, Serviciul Pază n-o să ne apere. Fiţi de-a gata – atunci când o să vă spun, să fiţi la Chişinău! Toţi! Dar eu simt că lucrul acesta se apropie. Se apropie momentul când noi o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare. Altfel ei nu înţeleg. Altfel îşi aduc românaşii, unioniştii să ne facă nouă probleme aici”.

Preşedintele Igor Dodon a declarat că guvernarea R. Moldova ar fi mai curând unionistă şi nu statalistă. „Este o guvernare pro-NATO, prin toate acţiunile ei. Şi va plăti pentru asta, şi politic, şi în alt mod. Cum se explică faptul că un deputat român unionist participă la blocarea Aeroportului Chişinău şi împreună cu combatanţii şi membrii PDM verifică maşinile la ieşirea din Aeroport? Unde s-a mai văzut aşa ceva? Asta se numeşte "besprede" (anarhie n.r.) românesc pe pământ moldovenesc. Iar Guvernul şi majoritatea parlamentară încurajează aceste acţiuni absolut scandaloase, numai pentru a fi pe placul patronilor americani.”

De menţionat că „în legătură cu evenimentele provocatoare la adresa delegaţiei din Federaţia Rusă”, Igor Dodon şi-a anunţat pe pagina sa de Facebook hotărârea luată împreună cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că sâmbătă nu va participa la evenimentele de la Tighina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe