Avionul lui Rogozin a primit interdicţie să survoleze România: "Aşteptaţi-vă la un răspuns, javrelor!"

România nu a fost de acord ca avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian al ţării.
Fostul reprezentant rus la NATO, Dimitri Rogozin.
Fostul reprezentant rus la NATO, Dimitri Rogozin. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

UPDATE. "Tonul dur al declaraţiilor mele reflectă emoţiile mele privind inconvenientele legate de ceea ce s-a întâmplat pasagerilor cursei noastre", a revenit vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de News.ro.

"Majoritatea se întorceau acasă. Am călătorit întotdeauna în Republica Moldova cu curse regulate ale companiilor ruse. Cascadoria ruşinoasă a românilor şi Guvernului moldovean necesită analiză atentă şi contramăsuri usturătoare, calculate precis", a adăugat înaltul oficial rus.

Vicepremierul rus susţine că ţările occidentale au fost destul de mulţumite cu "Rusia ameţită a anilor ’90, dar nu se vor împăca niciodată cu voinţa noastră de a fi liberi şi puternici".

"Iar a fi cum vrem să fim, adică liberi şi puternici, ar fi cel mai bun răspuns la toate aceste sancţiuni şi trucuri murdare. Vom decide cum să distrugem aceste creaturi mârşave", a conchis Rogozin.

* * *

UPDATE. Reacţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin este "absolut nepotrivită, ca să nu folosesc alte cuvinte", a remarcat ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu.

Întrebat de presă dacă sunt motive de teamă sau pur şi simplu sunt vorbe ale oficialului rus, Ţuţuianu a replicat că nu este indicat să intrăm într-un asemenea tip de retorică.

"Eu nu aş intra într-un asemenea tip de retorică, eu cred că noi trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică şi, în acelaşi timp, să facem ceea ce este necesar pentru a avea cât mai multă securitate şi a putea şi descuraja anumite acţiuni ostile. Şi când am discutat de rachetele Patriot am spus foarte bine că ele reprezintă şi un element care consolidează securitatea naţională a României, dar şi un element de descurajare a unor posibile acţiuni agresive.

Eu nu cred că trebuie să facem din asta o discuţie, am greşi să încercăm noi prin tot felul de declaraţii să escaladăm declaraţiile date de alţii. Cred că este înţelept să ne vedem de treburile noastre şi să ne vedem de programul nostru", a precizat Ţuţuianu, citat de Agerpres.

Ministrul Apărării a precizat că a urmărit declaraţiile ambasadorului rus în România, "care încearcă o justificare a unor tipuri de acţiuni pe care le promovează în zonă".

"Sigur că de aici putem trage cele mai multe concluzii, vorbeam de Rusia, că promovează un anume tip de politică în zona Mării Negre", a adăugat Ţuţuianu.

Oficialul a precizat că MAE poate da un răspuns potrivit în această chestiune, iar el poate vorbi din perspectiva ideii de apărare naţională.

"Am să vă spun şi astăzi ce am spus şi la întâlnirile noastre precedente — situaţia de securitate din zona Mării Negre ne obligă să consolidăm flancul estic al Alianţei, să facem achiziţiile potrivite pentru înzestrarea Armatei române", a explicat Ţuţuianu.

* * *

UPDATE. Kremlinul a catalogat incidentul drept o provocare deliberată care afectează grav relaţiile bilaterale şi a solicitat o anchetă minuţioasă care să ofere explicaţii relevante.

"Ministerul rus de Externe a adresat protestul însărcinatului cu afaceri al României în Rusia Viorel Cojocaru, ca urmare a interdicţiei impuse de autorităţile române cu privre la traversarea spaţiului său aerian de către un avion de pasageri al companiei aeriene Globus, care asigura un zbor regulat de la Moscova la Chişinău. Securitatea a peste 160 de pasageri a fost pusă în pericol, iar ei nu au reuşit să ajungă la destinaţie la timp", a anunţat ministerul, potrivit News.ro care citează TASS.

Rusia califică incidentul drept "o provocare deliberată care afectează în mod serios relaţiile bilaterale".

"Am cerut autorităţilor române să facă o anchetă minuţioasă cu privire la acest incident şi să ofere părţii ruse explicaţii relevante", a transmis MAE rus.

* * *

Avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu a primit permisiunea să traverseze spaţiul aerian românesc, au confirmat vineri, pentru Agerpres, reprezentanţi ai Ministerului de Externe, adăugând că motivele deciziei nu pot fi detaliate.

"Autorităţile române au pus în pericol vieţile pasagerilor aflaţi la bordul zborului S7 - femei şi copii. Combustibilul a fost suficient până la Minsk. Aşteptaţi-vă la un răspuns, javrelor!", a scris Dmitri Rogozin pe contul său de Twitter, potrivit Hotnews.

Vicepremierul rus urmează să efectueze vineri o vizită la Chişinău şi apoi în Transnistria.

"România a procedat cât se poate de corect. Practic a aplicat o hotărâre a Consiliului European, andorsată şi de Parlamentul European care, după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, a decis includerea pe o listă de sancţiuni atât a unor companii ruseşti, dar şi a unor demnitari şi oameni de afaceri, persoane cu responsabilităţi politice în statul rus. Dânşii au interdicţie de călătorie şi din această perspectivă evident că orice fel de călătorie, cu indiferent ce mijloace de transport, este supusă jurisdicţiei în acest context", a comentat decizia fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

La rândul său, fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a explicat că ţara noastră a respectat "ad litteram" prevederile Consiliului European atunci când a luat această decizie.

"Vorbim despre o respectare ad litteram a hotărârilor Consiliului European, care a validat interdicţiile, sancţiunile la adresa Federaţiei Ruse pentru anexarea Crimeei şi agresiunea militară din estul Ucrainei. În baza acestor prevederi, Dmitri Rogozin este pe această listă şi nu poate să intre în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă nici în spaţiul aerian, nici pe teritoriul vreunui stat membru UE. Altceva nu ar mai fi de comentat. Eventuala discuţie în legătură cu modul în care s-a aplicat această prevedere printr-o anumită traversare a spaţiului aerian polonez sau survolarea Ungariei, de asemenea, este o chestiune care ţine de statele respective şi modul în care aplică prevederile europene. Am înţeles însă că nici Ungaria nu a permis aterizarea la Budapesta a acelei aeronave, motiv pentru care a trebuit să plece înapoi la Minsk", a declarat Iulian Chifu.