ONG-uri din Moldova: Igor Dodon exercită presiuni asupra sistemului judecătoresc

Societatea civilă din Moldova susţine că fenomenul justiţiei selective, dar şi intimidarea justiţiarului ar fi fost confirmate încă o dată de decretul prematur al preşedintelui privind eliberarea din funcţie a judecătoarei Manole.
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova (facebook.com / Dodon Igor)

Organizaţiile societăţii civile din Republica Moldova, potrivit unui apel semnat marţi, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu decretul emis în grabă de către şefului statului privind eliberarea din funcţie a judecătoarei Domnica Manole şi solicită autorităţilor naţionale să respecte independenţa sistemului judiciar, precum şi organizaţiilor internaţionale, în special Consiliul Europei, Uniunii Europene şi Organizaţiei Naţiunilor Unite, să monitorizeze activitatea justiţiei şi să intervină pentru a opri deteriorarea stării justiţiei din ţară.

”Societatea civilă este îngrijorată de graba cu care Preşedintele a emis decretul de eliberare din funcţie. Era logic ca acesta să aştepte soluţia cauzei care este pe rolul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), mai ales că există dubii serioase privind legalitatea propunerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de eliberare din funcţie a judecătoarei Manole. Anterior, în situaţii similare, Preşedintele aştepta decizia CSJ.

Având în vedere semnalele recente ale Preşedintelui RM transmise judecătorilor, emiterea prematură a decretului de eliberare din funcţie a judecătoarei Manole confirmă presiunea improprie pe care acesta o exercită asupra sistemului judecătoresc. Asistăm la un alt semnal grav de atac asupra independenţei puterii judecătoreşti în Republica Moldova”, se menţionează în apelul ONG-urilor.

Mai mult, cele 19 organizaţii semnatare amintesc că la 5 iulie societatea civilă şi-a exprimat dezacordul în legătură cu hotărârea CSM privind declararea incompatibilităţii judecătoarei Domnica Manole cu funcţia de judecător şi au solicitat şefului statului să nu promulge decretul de eliberare din funcţie a magistratei. ”Graba cu care s-a emis decretul de această dată indică cel puţin spre o ignorare a recursului judiciar de protecţie a drepturilor judecătoarei şi transmite un mesaj de intimidare a judiciarului.”

În context, deputata PLDM, Maria Ciobanu a notat că R. Moldova va respira liber doar atunci când sistemul ”ticăloşit” de justiţie va fi înfrânt. Deocamdată însă s-ar asista zilnic la o horă a corupţiei în care sunt prinşi miniştri, deputaţi, judecători dar şi funcţionari publici, de aceea nici chiar colegii judecători nu ar putea să o apere pe judecătoarea Domnica Manole.

”Ei sunt legaţi prin diverse scheme, bine puse la punct şi coordonate dintr-un singur centru. Acel care stă la pupitru, coordonatorul, le mai dă şi altora voie să fure, dar pentru o perioadă scurtă şi doar pentru a mima lupta împotriva corupţiei, trimiţând mascaţii, atunci când este nevoie, însoţiţi de televiziunile sale. După ce fac mare tam-tam, nu mai auzi nimic despre multe reţineri televizate. Unii dintre ei chiar sunt promovaţi în funcţie...

Acest joc de-a justiţia îl energizează pe coordonator, îi asigură încrederea că îl poate băga pe oricine la răcoare, care îi stă în cale, îi face concurenţă politică sau de care s-a plictisit şi nu mai are nevoie. El ştie că spaima îi transformă pe mulţi oameni în neoameni. De aceea şi-a subordonat politic de la 2009 încoace procurorul general, i-a atras în schemele sale mafiote pe mai mulţi magistraţi cunoscuţi, care acum nu au cum crâcni în faţa lui”, scrie deputata pe pagina sa de Facebook, precizând că nu ar cunoaşte niciun judecător care şi-ar putea justifica averile fabuloase.

La 4 iulie, CSM a declarat judecătoarea Manole incompatibilă cu funcţia de judecător şi a propus Preşedintelui R.Moldova eliberarea acesteia din funcţie. Domnica Manole a contestat hotărârea CSM la CSJ şi a solicitat suspendarea hotărârii CSM până la examinarea cauzei. CSJ a respins repetat cererile de suspendare a hotărârii CSM, deşi fără această suspendare judecătoarea urma a fi eliberată din funcţie în termen de 30 de zile. Contestarea la CSJ este unicul mijloc judiciar de a verifica legalitatea hotărârii CSM. Prima şedinţă pentru examinarea contestaţiei împotriva hotărârii CSM a fost stabilită pentru 4 august. Judecătoarea Manole a informat Preşedinţia despre contestaţia depusă, solicitând în mod expres şefului statului să nu emită decretul până la soluţia CSJ. Cu toate acestea, la 21 iulie, Igor Dodon a emis decretul de eliberare a Domnicăi Manole din funcţia de judecător, decret care a fost publicat la 28 iulie.