Analist politic spulberă speranţele PSD-ului: "Simion nu e candidat de turul doi în momentul de faţă"

Marcel Ciolacu în Parlament (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
01.07.2024

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a explicat, la Digi24, că social-democraţii au o mare o problemă în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

"Problema nu este calendarul, nu sunt datele, problema sunt candidaţii. De fapt, întârziem atât de mult nu pentru că nu am putea alege nişte date, ci pentru că pur şi simplu nu putem încă alege candidaţi. De fapt, cele două partide nu ştiu încă dacă vor avea candidaţi separaţi sau candidat unic; în ipoteza în care ar exista un candidat unic, acesta ar fi un independent susţinut de cele două partide", a declarat Pîrvulescu.

Întrebat de jurnalistul Cozmin Prelipceanu dacă mai crede că există varianta candidaturii comune după tot scandalul din spaţiul public dintre cele două partide, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA a replicat:

"Iertaţi-mă, dar dumneavoastră, după experienţa pe care o aveţi în comentarii politice, credeţi că acest joc de declaraţii pe care îl fac pesediştii şi peneliştii nu este menit să ne inducă în eroare? Ştim că există o minoritate în PNL care doreşte ieşirea de la guvernare, dar ştim totodată că acea minoritate nu are legătură cu conducerea partidului şi că nu are cum să influenţeze deciziile.

Apropo, abia au câştigat alegerile. Nu stau atât de prost, au totuşi un număr consistent de primari. Mai devreme se comenta în studio că au câştigat pesediştii. Au câştigat, dar diferenţa nu e mare; nu e nimic surprinzător. 29 la 33 când vorbim despre primari este o diferenţă acceptabilă. Cele trei partide de sistem au cam 75% spre 80% din România, ceea ce ne aşteptam. Cu dominaţia PSD pe care o aşteptam.

Dar peneliştii au mai mulţi primari decât aveau în 2020 când erau la guvernare, au câştigat aproape 100 de primari în plus. Au mai scăzut însă la preşedinţi de consilii judeţene unde confruntarea directă cu PSD nu le-a priit. Dar partidul se simte puternic, dar nu are candidat. Problema este de a avea un candidat care să poată ajunge în turul al doilea. E un candidat care ar putea ajunge în turul al doilea, dar nu ai certitudine."

Problemele candidatului Nicolae Ciucă

"Partidul este puternic. Candidatul este preşedintele partidului care are o problemă legată de un plagiat nerezolvat. Acea problemă îi creează foarte mari obstacole în a reuşi să atragă electoratul pe care îl viza prin telefonul pe care i l-a dat (Nicolae Ciucă) doamnei Lasconi, nu? Pentru că bănuiesc că nu l-a dat pentru a-i propune doamnei Lasconi să candideze din partea PNL?! Ci pentru a obţine un sprijin, sau o coaliţie a dreptei, pentru că, mă rog, trăiesc în continuare cu iluzia că USR-ul ar putea să fie un partid de dreapta. Şi cu doamna Lasconi chiar ar putea să fie un partid de dreapta.

Ar putea să creeze o altă coaliţie, care să sprijine un candidat PNL, poate altul decât domnul Ciucă. Cu domnul Ciucă au încercat, nu-i aşa, să-l lanseze?! Dar lansarea cu cartea, cu campania care durează de două luni de zile... n-au reuşit.

Percepţia oamenilor în momentul acesta este că PSD-ul este favorit, numai că PSD-ul are o problemă la turul doi de scrutin. PSD nu a reuşit să depăşească aritmetic majoritatea absolută la turul doi de scrutin. De ce ar reuşi de data asta? Doar în scenariul în care George Simion ar putea să o reuşească. Iar George Simion nu este candidat de turul doi în momentul de faţă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor