PSD nu vrea, dar e obligat de Bruxelles să crească taxele. Cum a demontat Năsui cea mai nouă "teorie" ventilată la TV

Claudiu Năsui
Andrei Pricopie
03.07.2024

Creşterea accizelor la carburanţi, pe care PSD o justifică prin reglementări impuse de Bruxelles, este, de fapt, o decizie internă a Guvernului României pentru a face rost de bani în contextul unor cheltuieli guvernamentale excesive, a atras atenţia, la postul B1 TV, fostul şef al Economiei Claudiu Năsui.

În discuţia sa cu jurnalistul Răzvan Zamfir, Năsui a demontat teoriile lansate la acelaşi post TV de reprezentantul PSD Laurenţiu Gîdei, care a reuşit să stârnească amuzament în platou atunci când şi-a expus raţionamentul din spatele creşterii accizei la carburanţi.

În acelaşi timp, Năsui a pictat un tablou sumbru: Economia din România nu merge în direcţia care trebuie, sub guvernarea PSD-PNL, în ciuda declaraţiilor despre creşterea bunăstării românilor venite din partea coaliţiei.

Redăm mai jos schimbul de replici:

Răzvan Zamfir: Avem în momentul de faţă o mare neînţelegere a realităţii. De exemplu, carburantul se va scumpi, creşte acciza. Şi noi am considerat întotdeauna acciza o taxă, nu?

Claudiu Năsui: Acciza e o taxă.

Răzvan Zamfir: Ne spune PSD, o fi o taxă, dar e o taxă impusă de Bruxelles. Deci ne obligă UE să scumpim nu doar carburantul, ci şi berea, am văzut, vinul spumant, era o listă întreagă de produse accizate suplimentar anul acesta. Haideţi să ascultăm o explicaţie a comunicatorilor PSD şi să-mi spuneţi după aia dacă există vreo brumă de adevăr pe subiectul acestor taxe.

* * *

Radu Buzăianu: Domnule Gîdei, se zice că nu creşte taxa şi azi văd că au crescut acciza, ceea ce va duce la creşterea preţului la combustibil, care va duce la creşterea tuturor preţurilor.

Laurenţiu Gîdei: Ştiţi foarte bine că acciza nu este o taxă pe care o creştem noi că aşa dorim. E o chestiune de convenţie europeană.

Jurnaliştii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir încep să râdă copios

Laurenţiu Gîdei: ...în România, a crescut cu cuantumul cel mai mic din Uniunea Europeană, tocmai pentru a ţine un echilibru, deci nu este o taxă pe care am introdus-o noi că vrem. Orice guvern ar fi fost, şi dumneavoastră dacă aţi fi fost onoraţi, aţi fi fost obligaţi prin angajamentele europene să introduceţi acea decizie.

* * *


Răzvan Zamfir: Spre deosebire de majoritatea înregistrărilor de acest gen difuzate la TV, râsetele au fost originale, n-au fost adăugate la montaj pentru că pur şi simplu doream să subliniem comicul situaţiei. Noi râdeam în direct când domnul Gîdei ne spunea că ei au taxat cât au putut de puţin, pentru că dacă ne-am uita la directivă... şi ne-a zis o directivă de prin 2002, 2003, din negura istoriei... dom'le, suntem obligaţi să creştem aceste taxe. Ei le-au ţinut în frâu cât au putut. E ceva asigurat?

Claudiu Năsui: E o minciună. Deci râsetele dvs. sunt perfect legitime. Haideţi să vedem care e adevărul. Într-adevăr, există o directivă care spune că trebuie să existe un nivel minim al accizelor. Nivelul acela minim al accizelor nu s-a modificat, deci practic dacă ne uităm în UE, sunt ţări care au accize mai mici decât noi la carburant, deci dacă pot ei, puteam şi noi.

Răzvan Zamfir: Exces de zel, ce facem noi? Am depăşit nivelul ăla minim impus de UE şi mai ducem.

Claudiu Năsui: Sunt şi mai mari. Ei, în general, când le compară, le compară cu cel mai de sus. Zic, aaa, păi mai sunt încă trei deasupra noastră. Păi, bine, dar scopul nu e să fii primul la astea. Adică exact ca şi taxarea muncii. La taxarea muncii pe salarii mici suntem pe locul unu, nimeni nu ne bate. Şi la sărăcie în muncă suntem pe primul loc. Multe locuri în care n-am vrea să fim pe primul loc, inclusiv la accize. Deci parte de adevăr, există o directivă, există o reglementare europeană, cum există şi la TVA. Şi TVA-ul e reglementat european, dar minimul e la 15%, nu la 19%, nu la 21% cum vor să-l facă ei. Deci asta e singura bucată de adevăr.

Răzvan Zamfir: Deci singura bucată de adevăr e că există o directivă care reglementează accizarea, dar n-are legătură cu pragul pe care îl stabilim noi acum.

Claudiu Năsui: Exact. Ăsta e un lucru pe care l-a ales Guvernul României şi l-a ales ca să facă rost de bani. De câţi ani nu vorbim exact de această explozie a cheltuielilor pe care guvernul actual o face, şi guvernul anterior, care se finanţează de unde? Când aude lumea un politician că spune, o să creştem investiţiile, sau salariile, sau facem o nouă schemă de afaceri pe banii statului să dăm 100 de milioane de euro ca să facă lumea nu ştiu ce, banii ăia de unde vin? Sau chiar şi pe domnul Simion care dă case de 35.000 de euro şi taie dobânzile. De unde vin banii ăia? Asta trebuie să se întrebe lumea. E frumos să ne uităm doar la partea de bani care vin, dar cine îi plăteşte.

Ştiţi cine îi plăteşte? Telespectatorii care se uită la noi în momentul acesta, dvs. care munciţi şi plătiţi taxe şi impozite. Oamenii care muncesc toate lucrurile acestea. Şi cum le plătesc? Prin taxe. Oamenii aceştia, guvernul, au crescut mult prea tare cheltuielile, şi acum trebuie să crească partea aceasta de taxe. Şi pentru că sunt nişte minciuni... şi nu e prima oară, au minţit deja de trei ori că nu cresc taxele. Au minţit o dată înainte, când era domnul Ciucă, înainte de ordonanţa 16, şi încă de două ori sub domnul Ciolacu, încă o dată când şi-a asumat răspunderea pe un pachet de creşteri de taxe, ei promiţând chiar cu trei săptămâni înainte că nu cresc taxele.

Răzvan Zamfir: Ca să nu mai vorbim şi despre inflaţie, taxa ascunsă.

Claudiu Năsui: Da. Şi cum vine şi de ce vine inflaţia? Inflaţia apare când ai prea mulţi bani care circulă după prea puţine bunuri şi servicii. Ei fac deficit mare şi cheltuie bani pe care nu îi au.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor