Ana Blandiana – Doctor Honoris Causa al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi

Ana Blandiana
Ana Blandiana (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Reper incontestabil al literaturii postbelice, Ana Blandiana - poet, prozator, eseist, publicist şi om de cultură recunoscut pe scena naţională şi în spaţiul european de cultură - va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc vineri, se arată pe site-ul oficial al instituţiei.

Ana Blandiana este şi un reper moral al societăţii civile româneşti, una dintre vocile cele mai autorizate ale disidenţei antedecembriste. După Revoluţie, poeta s-a implicat activ în viaţa social-politică printr-o serie de acţiuni în cadrul Alianţei Civice.

În prezent, conduce, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului în cadrul căruia se organizează anual conferinţe, sesiuni ştiinţifice şi expoziţii pe tema fenomenului totalitarismului.

Autoare a 26 de cărţi publicate în limba română şi a 60 de volume apărute în 26 de limbi, Ana Blandiana este una dintre conştiinţele artistice şi civice care au marcat în chip decisiv poezia, proza şi eseistica românească a ultimelor decenii.

Ca mărturie a recunoaşterii valorii operei sale, Anei Blandiana i s-au decernat premii importante: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970); Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din România (1982); Premiul Internaţional „Gottfried von Herder” – Viena (1982), Premiul Naţional de Poezie (1997); Premiul „Opera Omnia" (2001); Premiul Internaţional „Vilenica" (2002).

În martie 2016 a primit Premiul „Poetul European al Libertăţii”, pentru volumul Patria mea A4, care a apărut în traducere poloneză în luna ianuarie a acestui an.