Blandiana: "Cred că aceşti 25 de ani au la bază două păcate criminale: inventarea teroriştilor şi a minerilor"

Ana Blandiana la jubileul de 20 de ani al primului Memorial al Victimelor Comunismului din lume găzduit de Reprezentanţa Comisiei Europene, Bucureşti, 16 iulie 2013
Ana Blandiana la jubileul de 20 de ani al primului Memorial al Victimelor Comunismului din lume găzduit de Reprezentanţa Comisiei Europene, Bucureşti, 16 iulie 2013 (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

În cadrul conferinţelor lunare, Centrul „Sfinţii Petru şi Andrei” din Bucureşti a găzduit o întâlnire miercuri, 4 februarie, cu poeta şi eseista Ana Blandiana, cu tema „România, la 25 de ani după: O memorie între două Europe”.

Cred că aceşti 25 de ani au la bază 2 păcate criminale care până nu se rezolva juridic afectează tot ce se întâmplă la noi în ţară (...) nu poţi să construieşti pe o rană care a intrat în putrefacţie, a notat Ana Blandiana, arătând că este vorba despre inventarea teroriştilor şi inventarea minerilor, cele două procese care nu au avut loc şi care stau închise într-un dulap.

În context, eseista Ana Blandiana a notat că este surprinsă de căt de neobservată a trecut vestea anunţată de câteva zile, că România a fost condamnată din nou de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) săptămâna trecută pentru nesoluţionarea "dosarului Revoluţiei", având de plătit de această dată suma de 832.500 euro către 81 de persoane.

Doamna Blandiana a mai notat că întotdeauna face referire la evenimentele din decembrie 1989 ca la Revoluţia din 1989 nu din cauză că nu a fost şi o lovitură de stat dar tinerii au murit cu gândul că schimbă Istoria şi atunci din respect pentru ei se referă întotdeauna cu termenul de Revoluţia din decembrie '89.

"Aş vrea să închei cu o frază care m-a impresionat foarte tare: în timp ce în Occident era anunţată moartea lui Dumnezeu, în Răsărit a fost ucis în mod sălbatic şi savant omul. Cine poate spune dacă Dumnezeu sau omul sunt mai greu de redescoperit?" a mai notat doamna Blandiana la sfârşitul alocuţiunii.

Vă invităm să urmăriţi filmul cu alocuţiunea completă a poetei Ana Blandiana.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook