Ana Birchall, atac dur la adresa lui Iohannis: Unde e preşedintele când există suspiciuni de fraudare a procesului electoral

Ana Birchall (Ana Birchall)
Andrei Popescu
17.06.2024

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a criticat, luni, în termeni duri, tăcerea lui Klaus Iohannis cu privire la acuzaţiile şi suspiciunile de fraudare a alegerilor din 9 iunie, susţinând că este rolul său să garanteze românilor că votul lor e respectat. În plus, Birchall l-a acuzat pe Iohannis că în cele două mandate ale sale a fost mai mult preocupat de propriile interese.

Singura reacţie a şefului statului a fost imediat după alegeri, când a precizat că este mulţumit de prestaţi alianţei PSD-PNL.

“Unde este preşedintele României când din nou există suspiciuni de fraudare a procesului electoral? A trecut deja o săptămână de la alegerile europarlamentare şi locale, CINE, dacă nu şeful statului, ar trebui să le garanteze românilor că votul lor este respectat?

Un preşedinte cu adevărat preocupat de integritatea democraţiei ar face uz de prerogativele funcţiei sale şi ar solicita Guvernului şi Parlamentului să modifice legislaţia electorală, astfel încât orice diferenţă mai mică de 0,5-1% să declanşeze automat renumărarea voturilor. Nu e deloc complicat sau nemaiîntâlnit, în Statele Unite există lege care prevede acest lucru”, a scris Birchall pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Birchall a afirmat că este “vital” ca românii să îşi recâştige încrederea în corectitudinea şi în integritatea procesului electoral, în condiţiile în care în câteva luni vor avea loc alte două scrutine importante: alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare.

“Un AEP independent şi condus de experţi, precum şi îmbunătăţirea legii electorale cu feedback din partea societăţii civile sunt încă două borne ratate de actuala administraţie prezidenţială. Şi priorităţi pentru orice om de stat responsabil. Însă de la cine să avem pretenţii când, de aproape un deceniu, Klaus Iohannis a părut mai mult preocupat de propriile interese”, a adăugat fosta ministră a Justiţiei.

Reamintim, în acest context, că mai multe sute de persoane, în marea lor majoritate tineri, au participat duminică, pentru a patra seară consecutiv, la un protest pentru renumărarea voturilor în secţiile de votare unde au fost semnalate nereguli. Mai exact, unde există suspiciuni de fraudă sau numărare greşită a voturilor.

Protestele din Piaţa Victoriei au loc în condiţiile în care la aceste alegeri circa 500.000 de voturi au fost anulate, mai multe persoane au acuzat că au fost la vot şi au primit buletine de vot deja ştampilate cu PSD, iar REPER arată că la circa 2.500 de secţii de votare, în procesele verbale nu apare niciun vot pentru ei, aceasta deşi la unele secţii au votat chiar membri REPER şi familiile lor, deci este imposibil să apară zero voturi. Lista acuzaţiilor de fraudă a fost foarte lungă în acest an, mai lungă decât la alegerile anterioare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor