"Deci nu-l refuzaţi pe Ciolacu (dacă vrea să fie premier)?" - Bolojan, explicaţii clare despre situaţia din coaliţie şi anul greu ce urmează
România ar trebui să aibă un nou guvern până la sfârşitul acestui an, pentru a da un semnal de încredere în pieţele financiare, a atras atenţia, într-un interviu acordat Europa FM, preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, care anunţă că urmează un an greu în care vor urma reforme dure pentru a putea scădea deficitul bugetar.
Jurnalistă: Speranţe de schimbare în viaţa politică şi de schimbare la nivelul unor partide de care e nevoie în România, dar să nu ne amăgim şi sper că nu se amăgesc nici ei într-o criză serioasă. Domnule Ilie Bolojan, când vom avea guvern?
Ilie Bolojan: Cred că ar fi bine, pentru a semnaliza stabilitate bugetară şi economică, pentru a genera încredere în pieţele de care depindem, să avem un guvern, pe cât posibil, până la sfârşitul acestui an. Asta înseamnă că, de exemplu, dacă nu avem un guvern până se formează Parlamentul, adică până la sfârşitul săptămânii viitoare, guvernul în funcţie nu va mai putea decât să gestioneze activităţile curente. Dar până la finalul acestui an este obligatorie adoptarea unor decizii care ţin de echilibrele bugetare de anul viitor.
Sunt tot felul de legi care intră în vigoare de la începutul anului, care, nu ştiu, majorează indemnizaţiile pentru diferite categorii profesionale, pensiile speciale pentru primari şi aşa mai departe, care, vă daţi seama, dacă ar intra cumva în plată, în afară de faptul că ar genera o dezangajare totală şi nu pot fi suportate, ar crea nişte probleme. Ar trebui, obligatoriu, să fie amânate din nou. Şi speranţa mea este că acest tip de drepturi, care practic nu au sustenabilitate şi s-au dat conjunctural, nu mai trebuie prorogate an de an, ci trebuie efectiv anulate.
Şi noul Parlament, care va fi format la finalul acestui an, ar trebui să analizeze toate aceste legi, iar majoritatea care se profilează ar trebui să le anuleze efectiv. Deci e nevoie să avem un guvern operaţional care adoptă aceste reglementări, pentru că altfel e o problemă bugetară. Ele intră în vigoare şi, odată intrate în vigoare, dau peste cap echilibrele bugetare.
Şi aşa avem un deficit bugetar în jurul valorii de 8%, şi vă puteţi imagina că orice fel de semnale în piaţă, că nu suntem credibili, că nu luăm măsuri de reducere a acestui deficit, ar însemna probleme economice. Rezervă de a fi împrumutaţi şi trebuie să ne împrumutăm ca ţară. Nu există altă posibilitate. Valoarea dobânzilor, ceea ce înseamnă costuri financiare foarte mari, şi anul acesta sarcina financiară a fost destul de mare, cred că undeva aproape de 20 de miliarde de euro.
Jurnalistă: Deci sunt prea optimişti cei care spun că am putea avea guvernul cel puţin bine schiţat şi gata să intre în votul de investitură undeva în jurul Crăciunului, înainte de Crăciun?
Ilie Bolojan: Eu cred că ar fi o posibilitate, dar este varianta optimistă. Cea care ar putea fi, să zicem, reală, dacă negocierile şi toate deciziile nu se închid cât mai repede, ar fi imediat după Crăciun, între Crăciun şi Anul Nou. Astea sunt cele două ipoteze de lucru.
Jurnalistă: Un guvern condus de...? Cu cine premier?
Ilie Bolojan: Un guvern a cărui conducere va fi stabilită foarte probabil săptămâna viitoare. Pentru ca această chestiune nu a fost asumată explicit de către un partid sau altul. Dar eu am spus şi caut să fiu consecvent cu ce am spus şi înainte de alegeri: forţa şi, să zicem, posibilitatea ca un partid să-şi propună valorile, să-şi propună politicile publice şi oamenii, să nu ne ascundem de această chestiune, este dată de numărul de parlamentari, de forţa cu care a fost susţinut.
Şi, din această coaliţie, cel mai mare partid este PSD, care are cel mai mare număr de parlamentari. Cred că, din toate partidele, ca să vă faceţi o imagine, PSD are o pondere de aproximativ 47% în coaliţia care se formează, PNL în jur de 25%, USR puţin peste 20%, iar UDMR cred că în jur de 11%. Deci, dacă PSD doreşte să-şi asume premierul, nimeni nu îi poate contesta această chestiune.
Jurnalistă: Chiar dacă premierul este domnul Ciolacu, domnul Ciolacu nordist, domnul Ciolacu înfrânt în alegeri şi, în general, ideea că PSD plus PNL rămân la guvernare, deci cumva coaliţia stabilităţii continuă, cu acelaşi premier? Şi care a fost lecţia alegerilor atunci?
Ilie Bolojan: Da, sigur că şi aceste aspecte legate de cine este premierul contează. Şi atunci când un om politic ia nişte decizii care îl privesc şi pe el, nu doar să spunem partidul, trebuie să-şi facă o analiză a rezervei de combustibil electoral sau de combustibil care înseamnă autoritate în exercitarea unei funcţii.
Şi, evident, într-un fel este, să spunem, autoritatea sau încrederea unei persoane care a fost o perioadă de timp şi nu a avut neapărat un rezultat electoral foarte bun şi alta este o altă persoană de la acelaşi partid sau de la un alt partid care poate nu are, să spunem, un istoric atât de lung.
Dar asta e o decizie, cum să vă spun, pe care o ia, în primul rând, fiecare partid pentru culoarul lui. Pe de-o parte, pentru că e greu să faci o coaliţie dacă, din start, pui nişte condiţii – nu vrem cu o persoană sau nu vrem cu alta.
Jurnalistă: Deci nu-l refuzaţi pe domnul Ciolacu?
Ilie Bolojan: Nu pot să fac această chestiune pentru că, dacă pornim din start cu nişte refuzuri, şi aşa este dificil să armonizezi o realitate aritmetică parlamentară pe care nu o putem nega. Pentru o guvernare stabilă e nevoie de o majoritate care este formată din patru partide plus un sprijin din partea grupului minorităţilor. Dar ştim că trebuie adoptate legi organice, că e nevoie de susţinere şi că exact asta ne mai lipseşte în situaţia dificilă bugetară în care suntem.