A murit Mircea Diaconu. Actorul suferea de o boală gravă

Mircea Diaconu (monitorulcj.ro)
Ana Ion
14.12.2024

Actorul şi politicianul român Mircea Diaconu a încetat din viaţă sâmbătă, 14 decembrie, la vârsta de 74 de ani, după o luptă îndelungată cu cancerul de colon. Anunţul trist a fost făcut de soţia sa, Diana Lupescu.

Trupul neînsufleţit al regretatului actor şi om politic Mircea Diaconu va fi depus luni, 16 decembrie 2024, la Teatrul Nottara din Bucureşti, între orele 12:00 şi 16:00.

Ceremonia de înmormântare va avea loc marţi, 17 decembrie 2024, la cimitirul din Săftica, o localitate situată în apropierea Bucureştiului. Săftica a fost un loc drag lui Mircea Diaconu, acesta având o proprietate în zonă unde obişnuia să se retragă pentru a se dedica scrisului şi grădinăritului.

Născut pe 24 decembrie 1949 în Vlădeşti, judeţul Argeş, Mircea Diaconu şi-a început cariera în actorie în 1970 la Teatrul Bulandra. Absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Diaconu a devenit rapid unul dintre cei mai apreciaţi actori ai României.

De-a lungul carierei sale, a jucat în numeroase filme de succes, printre care: "Nunta de piatră" (1972), "Actorul şi sălbaticii" (1975),
"Filip cel bun" (1975), "Profetul, aurul şi ardelenii" (1978).

Ulterior a ocupat funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti (2000 - 2011).

Mircea Diaconu a fost cunoscut atât pentru talentul său actoricesc, cât şi pentru implicarea sa în viaţa politică a României, care nu a fost una lipsită de controverse.

Incursiunea în politică

Cariera politică a lui Mircea Diaconu a fost marcată de diverse evenimente şi funcţii:

  • A fost prezent la sediul CC al PCR în timpul Revoluţiei din 1989.
  • În 1990, a devenit membru fondator al Alianţei Civice.
  • A cochetat politic cu Convenţia Democratică înainte de a se alătura PNL.
  • A fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) până în 2004, reprezentând PD.
  • În 2008, a fost ales senator din partea Partidului Naţional Liberal (PNL).
  • A ocupat funcţia de Ministru al Culturii pentru o scurtă perioadă în 2012 (7 mai - 25 iunie), fiind obligat să demisioneze în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a constatat un conflict de interese legat de funcţia sa managerială la Teatrul Nottara.
  • În 2014, a fost ales europarlamentar independent, graţie sprijinului oferit de Antena 3, devenind membru al Grupului ALDE şi vice-preşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie.
  • În 2019, a candidat ca independent la alegerile prezidenţiale, susţinut de ALDE şi PRO România, clasându-se pe locul al patrulea în primul tur, cu aproximativ 9% din voturi.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor