Cazul liderului sindical din poliţie cercetat "la secret". Operaţiune de "bombardare" a Avocatului Poporului
Preşedintele de onoare al Sindicatului Poliţiştilor din România "Diamantul", Emil Păscut, acuză un "atac murdar" din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române împotriva şefului organizaţiei, Vitalie Josanu, care este cercetat disciplinar într-o procedură secretizată. În acest context, Păscut le cere românilor să "bombardeze" cu sesizări Avocatul Poporului, astfel încât să fie forţată desecretizarea cercetării.
"Pentru cei care vor să ne ajute să ne luptăm împotriva secretizării abuzive a cercetării disciplinare a preşedintelui sindicatului Diamantul, Vitalie Josanu, pentru fapte publice săvârşite în calitatea de preşedinte al sindicatului (articole critice publicate pe pagina sindicatului şi participare la emisiuni TV), vă rugăm să trimiteţi pe mail (petitii@avp.ro), către Avocatul Poporului, o scrisoare după acest model! Sper că vă daţi seama că pentru noi este o problemă gravă şi noi, sindicatul, nu funcţionăm corect, de trei luni când ne-am trezit cu atacul ăsta murdar din partea IGPR! Avem nevoie de ajutorul vostru să combatem abuzul şi să ne întoarcem la activitatea normală a sindicatului. Cu cât mai repede cu atât mai bine!", a declarat Emil Păscut.
Liderul sindical i-a rugat pe toţi cei care apreciază activitatea organizaţiei, care consideră că este nevoie ca mişcarea sindicală să existe liberă şi nesubordonată şefilor din MAI, "să aduceţi o contribuţie la desecretizarea cercetării disciplinare!"
"Vă ia două minute din timpul vostru să trimiteţi petiţia la Avocatul Poporului! Să puneţi vă rog în CC şi mailul sindicatului (petitii.sprdiamantul@yahoo.com) şi mailul MAI (sg@mai.gov.ro). MAI trebuie să vadă că există un interes puternic din partea voastră, că monitorizaţi şi că nu veţi lăsa ca acest abuz să îşi atingă scopul, în întuneric, fără martori, aşa cum vor dumnealor! Ei vor să îl îngroape pe Vitalie, pe întuneric, fără martori! Ce facem, îi lăsăm? În weekend pregătim peţiţii prin care vom sesiza toate organismele competente UE şi toate ambasadele statelor UE! Dacă vor să îşi bată joc de noi, cu secretizarea asta abuzivă a cercetării disciplinare a lui Vitalie, nu o să ne lăsăm călcaţi în picioare! Nu suntem dispuşi să ne întoarcem în timp, pe vremea Securităţii! Şi nu ne lăsăm speriaţi!" a precizat Emil Păscut.
Cazul Vitalie Josanu
Potrivit sindicatului "Diamantul", Vitalie Josanu, ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Neamţ, este cercetat pentru fapte publice săvârşite în calitate de preşedinte al sindicatului, cu încălcarea principiului legalităţii, al proporţionalităţii şi al dreptului la apărare. Mai exact, Josanu ar fi intrat în colimator pentru "delicte de opinie", concret pentru articole publicate pe pagina sindicatului şi participări la emisiuni TV.
"Desecretizarea unei cercetări disciplinare care vizează fapte publice ale unui preşedinte de sindicat poliţist, precum publicarea de articole de opinie pe pagina sindicatului sau participarea la emisiuni TV respectabile, nu reprezintă un pericol din mai multe motive bine întemeiate.
Publicarea articolelor pe o platformă oficială a sindicatului şi apariţiile la emisiuni TV sunt acţiuni transparente şi accesibile publicului larg. Aceste fapte nu implică informaţii clasificate sau secrete de serviciu, ci opinii exprimate în spaţiul public, ceea ce elimină riscul ca dezvăluirea să compromită date sensibile.
Iar dacă este adevărat că sesizarea disciplinară are ca sursă pe DGPI, doar pentru că este DGPI autorul informării privind pretinse abateri disciplinare (Publicarea articolelor pe o platformă oficială a sindicatului şi apariţiile la emisiuni TV), această chestiune nu este motiv legal de clasificare, din examinarea legii 182/2002. Legea 182/2002 nu este interesată de autor, ci condiţionează clasificarea informaţiilor de conţinut şi de potenţialul pericol care ar fi cauzat prin dezvăluire.
Mai mult, domnul Vitalie Josanu este preşedintele unui sindicat cu cca 4000 membri poliţişti activi, care este după numărul membrilor al treilea din poliţie, după SNPPC şi Europol.
Membrii de sindicat şi publicul larg au dreptul să cunoască dacă un lider sindical important este investigat pentru acţiuni incompatibile cu funcţia sa, care sunt concret acuzaţiile şi dacă cercetarea respectă procedurile legale.
Cazurile care implică lideri sindicali pot ridica suspiciuni că cercetarea disciplinară este utilizată ca mijloc de represalii. Desecretizarea ar demonstra că procedura disciplinară este corectă, obiectivă şi respectă drepturile fundamentale.
Fără transparenţă, secretizarea poate fi percepută ca o încercare de a ascunde abuzuri instituţionale.
Un lider sindical are un rol public important, iar secretizarea unei anchete poate aduce prejudicii reputaţiei sale.
Desecretizarea ar permite o apărare completă şi transparentă, oferind membrilor de sindicat şi publicului acces la faptele reale şi evitând interpretările greşite", a transmis "Diamantul".