Comisia Europeană cere explicaţii: deşi Oltchim are datorii la stat, statul nu o execută

Comisia Europeană (CE) a cerut României o serie de clarificări pe tema privatizării combinatului Oltchim, întrucât există suspiciuni că statul nu se comportă ca un investitor privat, iar preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar putea avantaja compania petrolieră, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Sediu PETROM. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Loredana Diacu
27.08.2014

Comisia Europeană (CE) a cerut României o serie de clarificări pe tema privatizării combinatului Oltchim, existând suspiciuni că statul nu se comportă ca un investitor privat, iar preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar putea avantaja compania petrolieră, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Există suspiciunea că preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar putea aduce avantaje celor de la Petrom, întrucât, în aceste condiţii, Petrom ar scăpa de unele obligaţii foarte costisitoare pe care le are cu închiderea rafinăriei, precum decontaminarea zonei", a declarat Chiriţoiu pentru Agerpres.

"Comisia cere explicaţii cu privire la faptul că, deşi Oltchim are datorii la stat, statul nu o execută, cum ar trebui să facă orice creditor, iar acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la un posibil ajutor de stat", a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Reamintim că, în iunie, după eşecul ultimei tentative de privatizare a Oltchim, când niciun investitor nu s-a arătat interesat de preluarea combinatului, ministrul Energiei Constantin Niţă declara că privatizarea poate fi reluată şi că va încerca să vândă Oltchimul la pachet cu Arpechim.

"Este important să nu mai facă pierderi şi să găsim finanţare pentru repunerea în funcţiune a unor linii de producţie. Sunt investitori care doresc să preia Oltchim la pachet cu Arpechim. Ne aflăm în negocieri cu Petrom pentru acest lucru", declara Niţă în iunie (între timp, Niţă a fost înlocuit de fostul director al OMV Petrom, Răzvan Nicolescu).

Rafinăria Arpechim a fost închisă în 2010 tocmai pentru că nu mai era rentabilă, fiind estimate pierderi de peste 100 milioane euro pe an în condiţiile funcţionarii ei, şi pentru că necesită costuri uriaşe în raport cu ce putea oferi. Se estimează că repornirea Arpechim ar costă circa 250-300 de milioane de euro, în condiţiile în care doar o foarte mică parte (circa 15%) din activitate ar folosi combinatului Oltchim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor