Amnesty: Israelul a comis crime de război în Gaza

Amnesty Internaţional a acuzat miercuri Israelul de comiterea de crime de război în timpul războiului din Fâşia Gaza din această vară, susţinând că armata israeliană a manifestat o indiferenţă crudă în atacurile sale asupra locuinţelor din zonă de coastă dens populată.
Andrei Popescu
06.11.2014

alte articole

Casa unui lider Hamas dărâmată în timpul bomardamentelor israeliene în Gaza, 8 iulie 2014. (SAID KHATIB/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
06.11.2014

Amnesty Internaţional a acuzat miercuri Israelul de comiterea de crime de război în timpul războiului din Fâşia Gaza din această vară, susţinând că armata israeliană a manifestat o "indiferenţă crudă" în atacurile sale asupra locuinţelor din zona de coastă dens populată.

Războiul din Gaza s-a soldat cu uciderea a 66 de soldaţi israelieni şi a peste 2.100 de palestinieni, incluzând mulţi civili, susţin oficiali palestinieni şi ONU. Israelul declară că numărul militanţilor ucişi este mult mai mare şi acuză Hamasul că a folosit civilii ca scuturi umane.

În raportul publicat miercuri de organizaţia pentru drepturile omului Amnesty Internaţional se notează că forţele israeliene au ucis zeci de civili palestinieni în cadrul atacurilor sale asupra gospodăriilor ce erau locuite de familii numeroase. Amnesty a adăugat că unele dintre aceste cazuri pot fi considerate crime de război.

Ministerul israelian de externe a negat aceste acuzaţii şi a declarat că Amnesty a ignorat crimele de război documentate şi comise de Hamas.

De asemenea, conform unei declaraţii a ministerului, “raportul [Amnesty] nu menţionează teroarea răspândită de Hamas sau de alte grupuri înarmate palestiniene, şi nici nu menţionează tunelurile construite de Hamas pentru a se infiltra în Israel în vederea comiterii unor atacuri”.

Israelul a lansat la începutul lunii iulie o operaţiune în Gaza ca răspuns la atacurile intensificate cu rachete ale Hamas asupra oraşelor israeliene. Operaţiunea a fost urmată de o acţiune militară a Israelului în Cisiordania, soldaţii arestând zeci de membri Hamas, ca răspuns la răpirea şi uciderea în luna iunie a trei tineri israelieni de către Hamas.

Violenţele au continuat şi la doar câteva săptămâni extremiştii evrei au răpit şi au dat foc unui tânăr palestinian în Ierusalimul de Est, într-un aparent atac de răzbunare.

În timpul celor 50 de zile de război, Hamasul a lansat mii de rachete şi proiectile asupra oraşelor şi satelor israeliene şi a folosit o reţea sofisticată de tuneluri pentru a desfăşura atacuri asupra comunităţilor civile sau a taberelor militare din sudul Israelului, în apropiere de graniţa cu Gaza.

În ceea ce priveşte Israelul, în acest război, forţele sale armate au desfăşurat atacuri aeriene, de artilerie şi de infanterie în Fâşia Gaza, despre care raportul Amnesty a notat că ar fi fost făcute fără discernământ.

Raportul expune un anumit tipar al atacării locuinţelor civile de către forţele israeliene: civilii palestinieni nu au primit niciun avertisment şi nu au avut nici o şansă se fugă, concluzionează Amnesty, deşi Israelul a dat asigurări că armata sa a anunţat civilii cu privire la atacurile care urmau să aibă loc asupra clădirilor în care locuiau. Mai mult, oficialii israelieni au învinuit Hamasul pentru numărul ridicat al victimelor civile, declarând că acesta şi-a lansat rachetele din curţile unor şcoli, din zone rezidenţiale sau din moschei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor