Amnesty denunţă înmulţirea răpirilor şi actelor de tortură în estul Ucrainei
alte articole
Grupurile separatiste armate şi forţele pro-Kiev au răpit şi apoi bătut şi torturat activişti, protestatari şi jurnalişti în estul Ucrainei în ultimele trei luni, relevă un raport al Amnesty Internaţional făcut public vineri, transmite Reuters.
Nu există date aprofundate sau de încredere privind numărul răpirilor, a precizat organizaţia de apărare a drepturilor omului. Însă cifrele Ministerului de Interne din Ucraina arată că între aprilie şi iunie au existat aproape 500 de răpiri, în timp ce Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului pentru Ucraina a raportat în aceeaşi perioadă 222 de cazuri, se menţionează în raport, citat şi de AFP.
'Cea mai mare parte a răpirilor sunt comise de separatişti înarmaţi, victimele fiind deseori supuse unor bătăi violente şi torturii', a declarat Denis Krivoşeev, directorul adjunct al Amnesty Internaţional pentru Europa şi Asia Centrală.
'Există de asemenea dovezi privind un număr mai mic de abuzuri şi din partea forţelor pro-Kiev', a adăugat el.
În raportul Amnesty este citată activista pro-Kiev Hanna, care a fost răpită în mai de bărbaţi înarmaţi la Doneţk şi care afirmă: 'La sfârşitul interogatoriului, mi-a spus: 'Acum, roagă-te - te voi omorî', apoi m-a tăiat în partea din spate a gâtului cu cuţitul'.
În raport se mai menţionează că un oficial guvernamental local din Mariupol ar fi auzit un luptător separatist capturat care 'ţipa de durere în mâinile forţelor pro-Kiev, care păreau că încearcă să extragă informaţii despre separatişti'.
Potrivit Amnesty, o echipă de cercetare care a mers la Kiev şi în sud-estul Ucrainei şi a vorbit cu grupuri de auto-ajutorare are o listă de peste 100 de civili care au fost răpiţi, în multe dintre cazuri fiind aduse acuzaţii de tortură.
Amnesty precizează că printre persoanele răpite la Doneţk şi Lugansk se numără oficiali, militari, poliţişti, politicieni, membri ai comisiilor electorale şi oameni de afaceri.
Majoritatea răpirilor au fost comise din motive politice, deşi unele urmăreau să răspândească teama în rândul populaţiei, iar prin altele se dorea obţinerea de recompense.
Un activist pro-Kiev în vârstă de 19 ani, care a fost capturat de separatişti sub ameninţarea armei, a spus că a fost bătut cu pumnii, cu un scaun, ' cu tot ce găseau'. 'M-au ars cu ţigara pe picior şi m-au electrocutat. A durat atât de mult, încât nu am mai simţit nimic şi am leşinat', a afirmat el.
Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei luptă din aprilie împotriva forţelor guvernamentale. Peste 200 de militari ucraineni şi alte sute de civili şi rebeli au fost ucişi.