Israelul a lovit zeci de ţinte în Gaza, inclusiv un spital. Amnesty vorbeşte de crime de război
alte articole
Avioanele şi tancurile israeliene au lovit peste 70 de ţinte din Fâşia Gaza, incluzând cinci moschee, un stadion de fotbal şi casa liderului decedat al aripii de dreapta a Hamas, potrivit poliţiei palestiniene.
Cel puţin şapte palestinieni au fost ucişi în ultima rundă de bombardamente lansată marţi dimineaţă, aducând numărul total al deceselor din timpul ultimelor două săptămâni ale asaltului la peste 580.
Obuzele tancurilor au distrus câteva case de-a lungul graniţei estice a teritoriului iar obuzele forţelor navale israeliene din Marea Mediteraneană au distrus cel puţin 19 bărci de pescuit palestiniene, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, Ayman Batniji.
Salvele artilerie continuau marţi dimineaţă, în special în apropierea zonelor de graniţă, potrivit Stephanie Dekker de la Al Jazeera.
”Tancurile israeliene sunt staţionate la aproximativ 700 – 800 de metri distanţă de graniţă şi ne aşteptăm ca ele să continue avansul„, a afirmat Dekker.
Bombardamentele israeliene intense au loc în timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi secretarul american de Stat, John Kerry, s-au întâlnit în Cairo pentru a lansa cel mai înalt efort diplomatic din ultimele două săptămâni ale violenţelor.
Numărul deceselor din timpul ofensivei israeliene a depăşit 583 de palestinieni, inclusiv un număr mare de femei şi copii, în timp ce peste 3.600 de persoane au fost rănite.
Armistiţiu
Kerry afirma că va putea câştiga susţinere internaţională pentru un armistiţiu, în timp ce recunoaşte că diferenţele dintre Israel şi Hamas sunt adânci şi trebuiesc adresate printr-o soluţie pe termen lung.
Statele Unite vor acorda 47 de milioane de dolari în ajutor umanitar pentru Fâşia Gaza.
Washingtonul a reamintit că Israelul are dreptul de a se apăra împotriva barajului de 1.500 de rachete lansate de Hamas, în timp ce şi-a exprimat îngrijorarea faţă de numărul mare de victime în rândul civililor.
În timp ce vorbea despre un armistiţiu, preşedintele american Barack Obama a anunţat că asaltul militar al Israelului asupra Fâşiei Gaza a provocat deja ”daune semnificative” reţelei de tuneluri, taberelor de refugiaţi şi a infrastructurii folosite de Hamas.
”Avem îngrijorări serioase privind număr tot mai mare de morţi din rândul civililor palestinieni şi pierderea vieţilor israelienilor”, a declarat Obama în Washington.
Simultan, şeful ONU a făcut apel pentru ”încetarea temporară” a violenţelor după ce s-a dezvăluit că cele mai multe morţi au avut loc în rândul civililor.
Kerry, Ban, şi şeful Ligii Arabe din Cairo, Nabil al-Arabi, au îndemnat Hamas-ul să accepte armistiţiul propus de guvernul Egiptului.
Condiţiile pentru armistiţiu
Hamas a insistat ca Israelul să ridice asaltul asupra Fâşiei Gaza şi să elibereze prizonierii astfel încât să accepte orice fel de armistiţiu.
”Condiţiile pentru un armistiţiu sunt... ridicarea totală a blocadei şi eliberarea celor reţinuţi recent în Fâşia Gaza”, a anunţat Ismail Haniya, liderul din Gaza.
”Nu ne putem întoarce înapoi, la o moarte înceată”, a declarat acesta, făcând referire la blocada impusă de israelieni în 2006, care a izolat peste 1,8 milioane de palestinieni.
Khaled Meshaal, liderul biroului politic al Hamasului, a purtat o rundă de discuţii cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas în Doha, capitala Qatar-ului, luni. Cei doi au convenit să continue împreună colaborarea pentru încheierea unui armistiţiu şi ridicarea blocadei impuse Fâşiei Gaza.
Atacurile din ziua de luni asupra Fâşiei Gaza au ucis cel puţin 103 persoane. Într-unul din cele mai dure bombardamente, un atac aerian a lovit un bloc rezidenţial din centrul oraşului Gaza, ucigând 11 persoane, inclusiv 5 copii.
Atacul a survenit după ce obuzele tancurilor israeliene au lovit un spital în Deir al-Balah, ucigând cel puţin cinci persoane, inclusiv doctori şi doi pacienţi care au murit pe patul de spital, au anunţat oficialii, precizând că peste 70 de persoane au fost rănite.
Amnesty Internaţional a avertizat că bombardarea spitalelor cât şi ”bombardarea continuă a caselor civile” în Gaza ”adaugă noi fapte la lista posibilelor crime de război care cer o investigaţie urgentă internaţională şi independentă”.
De la începutul operaţiunii israeliene pe 8 iulie, un număr imens de palestinieni au fugit din casele lor, ONU anunţând că peste 100.000 de persoane au căutat adăpost în cele 69 de şcoli conduse de agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, UNRWA.