Violenţele din Hong Kong organizate de grupuri cu legături la Beijing
Opozanţii violenţi ai mişcării Occupy Central, care au atacat studenţii şi au hărţuit sexual femeile participante la protest, au legături cu Beijingul, conform multor cetăţeni din Hong Kong.
“Este ca şi cum Revoluţia Culturală are loc în Hong Kong. Cele mai mari temeri provin de la cei care stau chiar lângă tine”, a spus un comerciant din Shenzhen, sub pseudonimul Lee, într-un interviu acordat Epoch Times. “Aşa ceva nu ar trebui să se întâmple într-o societate avansată precum cea din Hong Kong”.
Conform lui Lee, majoritatea anti-manifestanţilor aveau un accent specific chinezilor de pe continent.
Biroul de Legătură cu Guvernului Central al Poporului (Beijing) a organizat, cu ceva timp în urmă, un grup format din chinezi din China continentală, cu misiunea de a incita la violenţe împotriva mişcării Occupy Central, a spus Lee. Membrilor grupului li s-au promis permise speciale cu ajutorul cărora se pot stabili permanent în Hong Kong sau Macao.
Conform lui Lee, există mii de astfel de oameni acum în Hong Kong.
“Mulţi chinezi de pe continent nu lucrează pentru China din convingere. Ei ştiu ce se întâmplă, dar fac aceste lucruri doar pentru bani”, a spus el.
Până acum, sutele de persoane ce se opun mişcării democratice Occupy Central au fost împiedicate în acţiunile lor de cei aproximativ 100.000 de manifestanţi, grupaţi în 4 cartiere din Hong Kong.
Chiar şi aşa, opozanţii mişcării paşnice au cauzat diverse probleme, bătând manifestanţi, dărâmând corturi şi rupând bannere. De asemenea, unele femei de la protest au fost hărţuite sexual de aceştia.
O femeie a declarat pentru Amnesty Internaţional că un bărbat i-a pus mâna pe sâni în timp ce stătea alături de alţi manifestanţi în districtul Mong Kok, în 3 octombrie, în jurul orei 16. Ea a adăugat că bărbatul a atacat de asemenea încă două femei.
O parte din opozanţii mişcării Ocupaţi Centrul au fost organizaţi de grupul Caring Hong Kong Power (CHHP), înfiinţat în iunie 2011. Grupul este finanţat de Partidul Comunist Chinez (PCC), aşa cum a fost raportat în prealabil de către ziarul Epoch Times.
În seara de 3 octombrie, o directivă internă a CHHP a început să circule pe Internet, amintind oamenilor să îşi aducă panglici albastre, un simbol asociat acum cu opozanţii mişcării Occupy Central, pentru activităţile din Mong Kok de pe 4 octombrie.
Directiva spunea: “Pentru mişcarea de opoziţie a protestele pro-democraţie şi pentru securizarea stabilităţii în Hong Kong este necesară violenţa”.
“Dacă mişcarea de opoziţie a protestelor pro-democraţie nu face o treabă bună, atunci opinia publică va ezita să susţină acţiunea poliţiei împotriva studenţilor. Dacă totul dă greş, atunci Armata de Eliberare a Poporului va fi trimisă pentru a elimina trădătorii care au înşelat China”.
Violenţele au izbucnit în Mong Kok în după amiaza zilei de 3 octombrie. Ostilităţile izolate s-au derulat în mod continuu iar membrii CHHP au hărţuit în mod constant manifestanţii paşnici din Mong Kok, Causeway Bay şi din zona Admiralty.
“Acestea sunt triadele. Le recunosc comportamentul, tiparul şi metodele. Unii dintre ei nu sunt din Hong Kong, ci sunt chinezi de pe continent”, scrie Tang Kam-hong, un fotograf ce locuieşte în Hong Kong, într-un articol publicat de ziarul francez Liberation.
Au existat suspiciuni că regimul chinez foloseşte măsuri violente în Hong Kong pentru a-i reduce la tăcere pe cei care îl critică.
Kevin Lau, fost redactor şef al ziarului Ming Pao, a fost înjunghiat şi tăiat cu cuţitul pe spate şi picioare în luna februarie a acestui an. Mulţi din Hong Kong cred că Partidul a fost în spatele atacului.
Chen Ping, proprietar al revistei iSun Affairs, a fost bătut de "golani" în faţa biroului său în iunie 2013. iSun Affairs este deseori critic la adresa conducerii din Hong Kong şi a legăturilor acesteia cu Beijingul. “Poate am jignit câţiva oameni din regimul comunist”, a spus Chen.
De asemenea, în iunie 2013, o maşină a intrat intenţionat în poarta de la intrare a locuinţei lui Jimmy Lai, fondatorul şi preşedintele Next Media, cea mai mare companie media listată la Bursa din Hong Kong. Publicaţiile sale sunt critice la adresa regimului comunist chinez. După ce s-au izbit cu maşina în poartă, "huliganii" au lăsat în faţa ei un mesaj - un topor şi un satâr pentru tăiat carne.
Nici Epoch Times Hong Kong nu a scăpat de mimcile atenţii ale regimului comunist, de-a lungul vremii. În 2005 tipografia ziarului Epoch Times din Hong Kong a fost distrusă de huligani. Poliţia nu a găsit niciodată făptaşii.