Bibi cere civililor din Gaza să-şi părăsească locuinţele, în timp ce armata intensifică bombardamentele

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Duminică, la numai o zi după ce armata israeliană a dărâmat un bloc rezidenţial cu 13 etaje, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a avertizat pe palestinieni, cerându-le să părăsească imediat orice locaţie în care se găsesc militanţi Hamas, potrivit unui articol al Reuters.

Avioanele israeliene au aruncat proiectile cu mesaje care le cereau localnicilor să-şi părăsească imediat casele, sâmbătă, înainte de atac. Cel puţin 17 persoane au fost rănite în timpul atacului asupra clădirii, despre care Israelul susţine că era un centru de comandă al Hamasului.

”Cer locuitorilor din Gaza să evacueze imediat fiecare locaţie din care Hamas lansează activităţi teroriste. Fiecare din aceste locuri este o ţintă pentru noi”, a declarat Netanyahu.

Discursul dur al lui Netanyahu pare să semnaleze că armata israeliană va accentua atacurile împotriva membrilor Hamas din cartierele dens populate, chiar dacă există posibilitatea ca acestea să provoace proteste internaţionale.

La câteva ore după declaraţia lui Netanyahu, cel puţin 10 case, printre care şi locuinţa unui membru Hamas, au fost distruse într-un atac aerian asupra oraşului sudic Khan Younis. Zece persoane au fost rănite în timpul atacului, dar nu s-au înregistrat decese. Martorii susţin că au primit, cu 10 minute înainte de atac, o rachetă de avertizare, iar localnicii au părăsit zona. Martori palestinieni susţin că acesta este un tipar al modului în care acţionează armata israeliană.

În oraşul Gaza, un atac israelian asupra unei maşini l-a ucis pe Mohammed al-Ghoul, care a fost descris de armata israeliană drept oficialul Hamas responsabil pentru ”tranzacţionarea fondurilor teroriste”. Ghoul a fost atacat la trei zile după ce Israelul a asasinat trei comandanţi de vârf ai Hamas din sudul Fâşiei Gaza.

Într-un alt atac desfăşurat duminică, o mamă şi cei patru copii ai săi, palestinieni, au fost ucişi când casa lor din tabăra de refugiaţi Jabalya a fost bombardată, potrivit oficialilor din sănătate. Nu a fost imediat clar de ce a fost lovită locuinţa acestora, iar vecinii spun că nu a fost trimis niciun semnal de avertizare.

Militanţii islamici au continuat atacurile cu rachete şi artilerie asupra teritoriilor din sudul Israelului, rănind trei israelieni la punctul de frontieră Erez spre Fâşia Gaza.

Armata israeliană a înregistrat duminică 117 rachete şi atacuri de artilerie lansate din partea militanţilor islamici. Sistemul Iron Dome a interceptat nouă dintre ele.

Un atac de artilerie asupra punctului de trecere Erez a rănit patru israelieni, iar Israelul a anunţat că a închis terminalul, permiţând doar tranzitul cazurilor de urgenţă.

Purtătorul de cuvânt al organizaţiei Hamas, Sami Abu Zuhri, a descris avertizările lui Netanyahu drept un ”exemplu clar de crime de război” împotriva populaţiei din Gaza.

Mii de case din Fâşia Gaza au fost distruse sau deteriorate în timpul conflictului. Aproximativ 500.000 de persoane au fost dislocate de pe teritoriul care găzduieşte 1,8 milioane de palestinieni. Atacurile israeliene au lovit şcoli, moschei şi spitale, iar palestinienii cred că niciun loc nu mai este sigur, atât din cauza paramilitarilor de la Hamas, care lansează rachete din proximitatea spitalelor şi a şcolilor, cât şi a atacurilor nediscriminate ale armatei israeliene.

Cel puţin 2.115 persoane, inclusiv peste 400 de copii, au fost ucise în urma atacurilor israeliene în Fâşia Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe