China acuzată de export de echipamente de tortură

Militar
Militar (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Producţia Chinei şi exportul de echipamente de tortură s-a mărit, facilitând încălcările drepturilor omului atât în ţară cât şi în afara acesteia, a declarat Amnesty Internaţional săptămâna trecută. Numărul companiilor chineze care produc şi exportă aceste unelte s-a mărit la 130 de la 28 câte erau acum un deceniu, în ciuda faptului că Beijingul "a interzis" torturarea şi maltratarea prizonierilor. În ciuda declaraţiilor oficiale de interzicere a torturii, există o cantitate mare de dovezi care atestă că aceste metode încă sunt folosite, conform raportului.

Asociaţia londoneză Amnesty a afirmat, într-o declaraţie, că majoritatea companiilor menţionate în raportul de 38 de pagini sunt deţinute de stat şi îşi fac reclamă online şi în cadrul târgurilor de comerţ, pentru a genera vânzări. În raport existau exemple de echipament de tortură vândut de companiile chineze, incluzând bastoane cu ţepuşe metalice, beţe care electrocutează, şi cătuşe cu greutăţi

Amnesty cere ca producţia acestor dispozitive să fie imediat interzisă.

“Acest comerţ – care cauzează o suferinţă imensă – este în floare deoarece autorităţile chineze nu au făcut nimic pentru a opri companiile care aprovizionează cu aceste instrumente exportul, pentru a preveni echipamentul să cadă în mâinile unor oameni care abuzează şi încalcă drepturile omului”, a declarat Patrick Wilcken de la Amnesty internaţional.

Şapte companii din China - singura ţară care produce bastoane cu ţepuşe - fac reclamă pentru exportul uneltelor medievale. Acest instrument a fost folosit în Cambodia şi a fost exportat către forţele de securitate în Nepal şi Tailanda, conform raportului.

“Nu există nicio scuză pentru permiterea producerii şi comercializării echipamentului al cărui scop este tortura şi aplicarea cruzimii gratuite, a tratamentului inuman şi degradant asupra oamenilor. Aceste acte îngrozitoare sunt interzise de către legea internaţională şi autorităţile chineze ar trebui să interzică imediat producţia şi comercializarea acestor instrumente inumane, a spus Wilcken în cadrul declaraţiei.

Echipamentul chinezesc de tortură este folosit în Republica Democrată Congo, Uganda, Ghana, Senegal, Egipt şi Madagascar, conform raportului.

Regimul comunist de la Beijing este cunoscut pentru brutalitatea cu care striveşte opoziţia civilă, grupurile etnice - în principal tibetani şi uighuri - precum şi cele religioase - creştinii sunt în general persecutaţi, dar şi musulmanii - cât şi grupările spirituale - cel mai cunoscut exemplu în acest sens fiind mişcarea Falun Gong, asupra căreia China a dezlănţuit un adevărat genocid în 1999.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe