Amenajarea unei bucătării mici

A. D.
11.04.2015

Bucătăria este una dintre cele mai frecventate încăperi dintr-o casă, având în vedere că aici se găteşte, şi, de cele mai multe ori se şi mănâncă în acelaşi cadru. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că petrecem ore bune în bucătărie, ar trebui ca acest spaţiu multifuncţional să fie ingenios aranjat.

Spaţiile mici reprezintă realitatea vieţii cotidiene a celor mai mulţi oameni din România. De-a lungul deceniilor, viaţa la bloc i-a constrâns atât pe părinţii noştri, cât şi pe noi să facem destule compromisuri de funcţionalitate şi confort şi să învăţăm să trăim cu ele.

Din fericire ideile de decorare pentru bucătării mici nu sunt puţine. Primul lucru de care trebuie să ţineţi cont la amenajarea unei bucătării este utilizarea eficientă a spaţiului, astfel încât să aveţi suficiente zone de depozitare, dar şi spaţiu de lucru. Abia apoi, după ce aţi configurat structura bucătăriei, puteţi începe să vă gândiţi la culori, materiale şi alte artificii de amenajare.

Amenajarea unei bucătării mici. Organizare

Limitaţi-vă la ce este absolut necesar într-o bucătărie. Nu este absolut necesar să aveţi un frigider cât o cameră frigorifică, nici să ţineţi aici maşina de spălat şi nici să vă luaţi o maşină de gătit necesară într-o cantină. Alegeţi un aragaz mic, corpuri suspendate pentru depozitarea diferitelor obiecte necesare în bucătărie (alimente, veselă, vase pentru gătit etc) şi o masă pe măsura bucătăriei.

Deşi ne dotăm cu oale, cratiţe, boluri şi castroane de toate culorile, formele şi dimensiunile, folosim în mod constant doar vreo două, trei cratiţe şi cel mult două tigăi pentru prepararea mâncărurilor. Aşa că nu este eficient să încărcăm dulapurile din bucătărie cu celelalte ustensile şi vase, pe care le scoatem doar o dată sau de două ori pe an, cu ocazia unor evenimente ce necesită multă bucătareală. Găsiţi-le un alt spaţiu. Poate fi o cămară, o debara, un beci sau un dulap de pe balcon.

Mutaţi în debara şi electrocasnicele de care nu aveţi nevoie zilnic: robot de bucătărie, storcător de fructe etc.

Amenajarea unei bucătării mici. Mobilier şi spaţii de depozitare

Spaţiile de depozitare sunt disponibile în ziua de azi în diverse modele şi culori, la diferite dimensiuni, cu sau fără uşi etc.

Este indicat să vă orientaţi spre un mobilier cu cât mai multe corpuri suspendate dacă bucătăria este lungă şi îngustă. Este recomandat ca mobilierul să îl montaţi pe pereţi opuşi şi să lăsaţi centrul bucătăriei liber, chiar dacă v-ar plăcea să amplasaţi o masă acolo.

De asemenea, modele recomandate de mobilier pentru bucătăriile cu suprafaţă mică sunt garniturile pe colţ sau în forma literei L. Bucătăriile pe colţ sunt ergonomice şi compacte, oferindu-vă suficient spaţiu de depozitare şi ocupând totodată foarte puţini metri pătraţi. Şi în cazul bucătăriilor lungi şi înguste, acest model de mobilier echilibrează vizual interiorul, scurtând latura lungă a încăperii.

De asemenea, luaţi în considerare un mobilier cu utilizări multiple şi accesorii inteligente, precum şi aşezarea în bucătărie a unei mese pliabile, cu scaune pliabile. Pentru a salva din spaţiu, mascaţi electrocasnicele în piesele de mobilier. De asemenea, planificaţi atent spaţiile de depozitare şi ţineţi cont de dulapurile sau sertarele rămase libere după ce aţi integrat în mobilier electrocasnicele: cuptor, hotă, aragaz, frigider, maşina de spălat vase (unde se poate). Este posibil să nu mai rămână prea mult loc pentru oale şi alte obiecte, însă sfatul specialiştilor este să folosiţi cât mai mult din spaţiu. Astfel, şi zona de deasupra hotei poate fi folosită pentru depozitare, la fel şi spaţiul de deasupra frigiderului.

Pentru mânere, alegeţi un design cât mai simplu, fără elemente decorative. Dacă este posibil, optaţi pentru mânere încastrate, care nu se văd la exterior, sau renunţaţi de tot la ele. Bucătăriile moderne pot fi dotate cu sisteme de deschidere a uşilor care acţionează prin apăsare, aşa că vă puteţi lipsi de mânere fără să pierdeţi la capitolul funcţionalitate.

Amenajarea unei bucătării mici. Culorile

Un alt amănunt deloc neglijabil în amenajarea unei bucătarii mici este alegerea nuanţelor pentru finisaje şi mobilier.

Culorile pot să mărească vizual o bucătărie mică. Culorile deschise sau pastelate reflectă lumina şi dau impresia că spaţiul este mai mare decât în realitate. Invers, culorile închise micşorează.

Ţineţi cont de culori şi când alegeţi blatul, mobila şi electrocasnicele. Cu cât aveţi mai multe culori diferite, cu atât spaţiul va părea mai aglomerat şi mai mic.

Nu excludeţi culorile tari sau închise, dar folosiţi-le cu măsură – doar pentru a accentua anumite elemente din bucătărie. De exemplu, albul mobilei este mai bine pus în evidenţă dacă alegeţi un blat într-o culoare contrastantă: de la negru la roşu, opţiunile sunt nenumărate. La fel, puteţi folosi un brâu de faianţă colorat deasupra blatului alb – efectul vizual va fi deosebit.

Podeaua poate fi în aceeaşi culoare ca mobila sau într-o culoare contrastantă, dar ţineţi cont şi de culoarea pereţilor. Două, maxim trei culori într-o cameră – aceasta este regula de aur.

De asemenea, folosiţi elemente din sticlă sau din plastic transparent pentru a mări vizual spaţiul: masa, scaunele, plafoniera, uşa, diverse accesorii etc. Zonele transparente permit privirii să alunece dincolo de obiecte şi oferă camerei un aspect aerisit.

Renunţaţi la ideea cumpărării unui mobilier masiv şi în nuanţe închise deoarece creează impresia de spaţiu strâmt şi încărcat. Dacă optaţi pentru furnir de lemn, orientaţi-vă spre nuanţe ca fag, păr sau stejar deschis. Orientaţi-vă să achiziţionaţi electrocasnice cu suprafeţe metalizate întrucât acestea reflectă lumina şi astfel contribuie la efectul optic de mărire a bucătăriei.

Amenajarea unei bucătării mici. Modificări de structură

Puteţi recurge şi la modificări substanţiale care să creeze impresia de spaţiu larg şi aerisit:

- Dărâmaţi total sau parţial un perete şi veţi obţine un efect de mărire a spaţiului. Peretele cu pricina poate fi cel care desparte bucătăria de living sau cel care o desparte de hol.

- Înlocuiţi vechea uşă cu una glisantă din sticlă care permite pătrunderea luminii dintr-o cameră în alta. Această variantă este cu atât mai bună cu cât gătiţi zilnic şi nu doriţi să aveţi o bucătărie deschisă.

- Dacă bucătăria deţine şi un mic balcon, acesta poate deveni o parte a bucătăriei prin renunţarea la peretele care le desparte.

Pentru modificări de structură cel mai bine întreabaţi un specialist. Nu recomandăm dărâmarea unui perete de rezistenţă, cu sau fără acordul autorităţilor. Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales în cazul unui cutremur.

Amenajarea unei bucătării mici. Iluminarea

Pentru iluminat, se recomandă lămpile fluorescente plasate sub dulapurile suspendate şi oriunde este nevoie de lumină. De preferat sunt sursele de iluminat care pot fi integrate în alte corpuri şi care pot fi utilizate separat.

Alegerea variantei ideale de amplasare a mobilei de bucătărie, pentru optimizarea spaţiului limitat, introducerea şi folosirea corectă a iluminatului artificial, pentru a accentua şi a pune în valoare anumite zone ale bucătăriei, accesorizarea corectă, fără excese, pentru evitarea supraaglomerării sunt factorii cei mai importanţi în amenajarea unei bucătării de mici dimensiuni.

În pozele de mai sus am ales pentru dumneavoastră câteva idei de amenajare a unei bucătării cu o suprafaţă mică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor