Ghid pentru alegerea polistirenului expandat

Ghid pentru alegerea polistirenului expandat (Facebook)
A. D.
26.02.2015

Dacă doriţi să plătiţi mai puţin la întreţinere fără să tremuraţi de frig sau să uitaţi senzaţia că vă sufocaţi de cald în timpul verii, atunci singura soluţie pe care o aveţi este să vă termoizolaţi casa. Polistirenul expandat răspunde nevoii realizării de economii la facturile de energie şi căldură, prin calităţile produsului de izolare termică, întrucât aceste vă pot ajuta să economisiţi resurse financiare care în mod normal ar fi consumate pe agentul termic şi energetic.

Termoizolaţia de calitate începe cu alegerea corectă a polistirenului expandat. Un polistiren de calitate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: rezistenţă la compresiune, rezistenţă la încovoiere, rezistenţă la tracţiune, o conductivitate termică cât mai scăzută şi o absorbţie de apă cât mai mică. Toate aceste caracteristici pot avea valori diferite în funcţie de tipul de polistiren folosit.

În ceea ce priveşte procesul de fabricaţie al polistirenului, factorul uman, procesul tehnologic şi materia primă sunt trei factori importanţi care influenţează tot acest mecanism pentru ca materialul termoizolator să-şi îndeplinească cu adevărat condiţiile: menţinerea unei temperaturi constante în interiorul locuinţei atât vara, cât şi iarna.

Cum se obţine polistirenul expandat

Se obţine din procesarea granulelor de polistiren. Este vorba de o expandare (mărirea volumului) a acestor granule şi de prinderea granulelor între ele sub influenţa unor factori de temperatură şi vaccumare, în funcţie de densitatea produsului, spaţiul dintre granule înglobând mai mult aer (produse cu densitate mai mică) sau mai puţin aer (produse cu densitate mai mare).

Densitatea produsului influenţează şi ceilalţi parametri: absorbţia de apă, rezistenţa la compresiune, elasticitatea, permeabilitatea la vapori etc.

O variantă mai nouă este polistirenul expandat cu conţinut de perle de grafit, de culoare gri, cu calităţi termoizolante îmbunătăţite faţă de polistirenul expandat uzual. Se foloseşte în aceleaşi condiţii ca şi polistirenul expandat uzual.

O varietate modernă a folosirii polistirenului expandat o constituie şi cofrajele pierdute (module), folosite în general pentru construcţii rezidenţiale (case parter şi etaj). Folosirea acestora se face în conformitate cu recomandările producătorilor.

Deşi materialul în sine este greu permeabil la vapori, se recomandă totuşi utilizarea unei folii barieră împotriva vaporilor, pentru a împiedica pătrunderea acestora în structura elementelor constructive.

Cum se livrează polistirenul expandat

Se livrează în plăci de dimensiuni 50x100 cm, cu grosimi în funcţie de necesităţi, iar canturile sunt în general drepte sau se pot prelucra cu nut şi feder. Plăcile care se folosesc pentru termosistem sau necesită prinderi cu adezivi, sau au feţele rugoase pentru a facilita prinderea.

Unde se foloseşte polistirenul expandat

1. Termoizolarea pereţilor de exterior pe structuri uşoare din lemn sau metal – pentru construcţii rezidenţiale cu puţine niveluri. Se recomandă montarea în mai multe straturi, pe direcţii opuse, pentru a împiedica apariţia efectului de punte termică şi utilizarea unei bariere împotriva vaporilor în funcţie de rezolvarea de detaliu.

2. Termoizolaţii în cadrul termosistemelor. Se recomandă utilizarea plăcilor cu densitate cuprinsă între 15 -20 kg/mcub, dedicate special acestui scop.

3. Termoizolarea planşeelor intermediare, indiferent de structura acestora (structuri uşoare, lemn sau metal sau structuri din beton) se pot folosi atât la interior, deasupra planşeului sub o şapă flotantă sau sub planşeu, prinse de tavan, dar şi pe exterior la planşee în consolă sau deasupra unor spaţii deschise.

4. Termoizolarea acoperişurilor în pantă, mansarde. În funcţie de alcătuirea acoperişului există mai multe posibilităţi de utilizare, cel mai folosit fiind un strat între căpriori şi un alt strat la faţa căpriorilor spre interior, cu dispunere perpendiculară pe direcţia primului strat. Se recomandă utilizarea unei bariere împotriva vaporilor.

5. Termoizolarea teraselor – se utilizează în special pentru terase cu forme uzuale, cu termoizolaţia dispusă sub hidroizolaţie şi mai ales pentru terase necirculabile sau circulabile cu trafic pietonal redus, în special pentru construcţii rezidenţiale sau comerciale. Este recomandată montarea unui strat de difuzie şi o barieră împotriva vaporilor, pentru a nu se transfera tensiuni în stratul hidroizolant.

Alegerea polistirenului expandat

O izolare termică eficientă depinde în bună măsură de grosimea plăcii de polistiren folosite şi de rezistenţa la compresiune a acesteia. De cele mai multe ori, se subapreciază aceste două aspecte, rezultatul ajungând să lase foarte mult de dorit. Toate caracteristicile polistirenului ales, trebuie să fie în concordanţă cu grosimea tipului de perete existent, materialele din care acesta este făcut şi zona geografică unde se află casa.

Neverificarea soluţiei propuse de constructor poate duce la folosirea unui polistiren expandat subdimensionat pentru necesarul de termoizolare a locuinţei. Mai mult decât atât, dacă şi celelalte materiale nu sunt alese corespunzător, din dorinţa de economie, pot rezulta o serie de dezavantaje, din care cel mai des întâlnit este diminuarea speranţei de viaţă a termosistemului.

Atenţie la alegerea polistirenului expandat: să nu fie de o calitate îndoielnică. Din această categorie fac parte produsele cu denumiri alese special pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, referitor la performanţele polistirenului, produsele producătorilor fără capacitate de implementare a normativelor impuse de Uniunea Europeană.

Tipuri de polistiren expandat

1. EPS 50 este denumirea tehnică a polistirenului expandat fabricat din materie primă ignifugată cu compresiune 50kPa.

Marcare: EPS 50 EPS-EN13163-L1-W1-T1-S1-P4-DS(N)5-DS(70,-)3-DLT(1)5-CS(10)50-BS 75

Standardele tehnice impun utilizarea acestui produs pentru: spaţii fără încărcare statică deosebită (spaţii interioare, cu pardoseli utilizate pentru circulaţia oamenilor şi depozitarea de obiecte uşoare, cum ar fi încăperile unui apartament de bloc), izolarea spaţiilor libere (spaţii exterioare, cu pardoseli cu destinaţia balcoane, terase, verande, pe care se depozitează obiecte uşoare de mobilier, sau pe care circulă oameni), izolare în interiorul clădirilor.

2. EPS 60 este denumirea tehnică a polistirenului expandat, fabricat din materie primă ignifugată şi are o compresiune de 60kPa.

Marcare: EPS-EN13163-L2-W2-T2-S2-P4-DS(N)5-DS(70,-)3-DLT(1)5-TR100-CS(10)60-BS 100

Standardele tehnice impun utilizarea acestui produs pentru: spaţii fără încărcare statică deosebită (spaţii interioare, cu pardoseli utilizate pentru circulaţia oamenilor şi depozitarea de obiecte uşoare, cum ar fi încăperile unui apartament de bloc), izolarea spaţiilor libere (spaţii exterioare, cu pardoseli cu destinaţia balcoane, terase, verande, pe care se depozitează obiecte uşoare de mobilier, sau pe care circulă oameni), izolare în interiorul clădirilor, faţade.

3. EPS 70 este denumirea tehnică a polistirenului expandat, fabricat din materie primă ignifugată şi are o compresiune de 70kPa.

Marcare: EPS TO EPS-EN13163-L2-W2-T2-S2-P4-DS(N)2-DS(70,-)1-DLT(1)5-TR100-CS(10)70-BS 115

Standardele tehnice impun utilizarea acestui produs pentru: faţade şi sisteme termoizolante montate pe exteriorul clădirilor.

4. EPS 80 este denumirea tehnică a polistirenului expandat, fabricat din materie primă ignifugată şi are o compresiune de 80kPa.

Marcare: EPS F-EN13163-L2-W2-T2-S2-P4-DS(N)2-DS(70,-)1- TR100-CS(10)80-BS 125

Standardele tehnice impun utilizarea acestui produs pentru: faţade şi sisteme termoizolante montate pe exteriorul clădirilor.

5. EPS 100 este denumirea tehnică a polistirenului expandat, fabricat din materie primă ignifugată şi are o compresiune de 100kPa.

Marcare: EPS 100 EPS-EN13163-L1-W1-T1-S1-P4-DS(N)5-DS(70,-)3-DLT(1)5-CS(10)100-BS 150

Standardele tehnice impun utilizarea acestui produs pentru: spaţii cu încărcare statică medie (spaţii interioare, cu pardoseli utilizate pentru depozitarea unor obiecte mai grele, sau cu circulaţie intensă, cum ar fi săli de spectacol, spitale, şcoli, instituţii publice, sedii de firme, etc.), izolarea acoperişurilor, sub cimentul de egalizare.

6. EPS 150

Marcare: EPS 150 EPS-EN13163-L1-W1-T1-S1-P4-DS(N)5-DS(70,-)3-DLT(1)5-CS(10)150-BS 200

Standardele tehnice impun utilizarea acestui produs pentru: spaţii cu încărcare statică ridicată (spaţii interioare, cu pardoseli utilizate pentru depozitarea unor obiecte foarte grele, sau cu circulaţie pietonală intensă, cum ar fi depozite, spaţii frigorifice mari, hale cu utilaje tehnologice, etc., acoperişuri terasate cu spaţii verzi, acoperişuri terasate cu spaţii verzi şi circulabile.

7. EPS 200

Marcare: EPS 200 EPS-EN13163-L1-W1-T1-S1-P4-DS(N)5-DS(70,-)3-DLT(1)5-CS(10)200-BS 250

Standardele tehnice impun utilizarea acestui produs pentru: spaţii cu încărcare statică foarte ridicată (spaţii interioare, cu pardoseli utilizate pentru depozitarea/aşezarea unor utilaje foarte grele, sau cu mijloace de ridicat care circulă, cum ar fi depozite frigorifice cu rafturi foarte mari şi grele, hale industriale cu circulaţia unor mijloace de ridicat şi transport etc.), acoperişuri şi platforme terasate cu spaţii verzi şi circulabile.

Specialiştii ne dau un sfat în alegerea polistirenului expandat de calitate şi care respectă normele aflate în vigoare: trebuie verificat ca acesta să posede certificările internaţionale ISO 14025, SR EN 13163 şi SR EN 13164, certificări care trebuie înscrise pe ambalaj.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor