Sfaturi pentru alegerea parchetului

Sfaturi pentru alegerea parchetului
Sfaturi pentru alegerea parchetului (Facebook)

Atunci când construiţi, cumpăraţi sau renovaţi o casă sau un apartament, pardoseala este unul dintre cele mai discutate subiecte. Orice idee de design interior trebuie să pornească de la amenajarea podelelor, deoarece acestea joacă un rol esenţial în percepţia vizuală a unei încăperi, iar fiecare tip de încăpere are anumite cerinţe pentru podelele acesteia.

Trebuie să ţineţi cont de mai multe aspecte pentru a vă bucura de un parchet trainic şi frumos, iar mai jos vă prezentăm câteva sfaturi ale specialiştilor:

Sfaturi pentru alegerea parchetului. Tipuri de parchet

La ora actuală gama pardoselilor este mult prea amplă incluzând numeroase materiale, forme, texturi şi culori. Un parchet din lemn masiv va rezista o viaţă de-a dumneavoastră şi încă una, de-a nepoţilor dumneavoastră. Parchetul din lemn masiv poate fi şlefuit o dată la patru ani. Acest tip de parchet deşi este foarte scump, îşi merită banii pentru că pe lângă faptul că este foarte rezistent şi nu tocmai greu de întreţinut, parchetul din lemn masiv oferă locuinţei dumneavoastră un mare plus de valoare.

Gama ar putea începe de la parchetul fabricat din lemn de fag, stejar, mesteacăn, cireş şi s-ar încheia probabil cu esenţele exotice. Parchetul din lemn masiv are nevoie de un specialist care să-l monteze fără cusur, să-l şlefuiască şi ulterior îl va lăcui. Dacă doriţi să optaţi pentru o pardoseală ceva mai ecologică, atunci specialiştii vă recomandă parchetul din bambus, ori cel fabricat din lemn de stejar de plută. Ambele tipuri de parchet sunt finisate, rezistente şi durabile.

În ceea ce priveşte parchetul laminat, acesta este tipul de parchet cel mai utilizat în România. Preţul parchetului laminat este cel mai mic deoarece nu este lemn natural.

Parchetul acesta este ideal dormitoarelor, camerelor de zi şi holurilor.

Pentru a-şi menţine farmecul său natural, parchetul trebuie foarte bine îngrijit.

Sfaturi pentru alegerea parchetului. Generalităţi

Dacă alegeţi un parchet laminat închis la culoare, vopsiţi pereţii într-o nuanţa deschisă şi optaţi pentru mobilier luminos. Acelaşi aspect plăcut îl puteţi obţine şi prin contrastul dintre un parchet de culoare închisă şi un covor în nuanţe vesele, pastelate. Încăperile întunecoase, care nu beneficiază de multă lumină naturală, nu vor arăta bine cu un parchet închis la culoare. Înveseliţi aceste camere cu ajutorul unui parchet în nuanţe mai deschise: stejar alb, fag sau păr. Evitaţi nuanţele închise de parchet, cum ar fi wenge sau tek, în aceste încăperi. Camerele de mici dimenisuni vor arăta, de asemenea, mai bine dacă montaţi un parchet deschis la culoare.

Când vine vorba despre asortarea parchetului laminat cu mobilierul şi accesoriile din încăpere, o greşeală frecvenţă este alegerea aceleiaşi nuanţe pentru întreagă încăpere. Dacă mobila din încăpere este făcută din stejar auriu, nu este o idee foarte bună să montaţi un parchet în aceeaşi culoare. Camera va arată lipsită de viaţă şi monotonă. Trebuie să existe un anumit contrast între diferitele elemente de design ale unei încăperi.

Culoarea parchetului trebuie să ţină seama nu numai de restul culorilor din cameră, dar şi de dimensiunea acesteia. De exemplu, nuanţele închise de parchet se potrivesc pentru încăperile cu suprafeţe mari, cum ar fi livingul. Este recomandat contrastul între parchet şi culoarea pereţilor şi a mobilei. Dacă alegeţi un parchet laminat închis la culoare, vopsiţi pereţii într-o nuanţa deschisă şi optaţi pentru mobilier luminos. Acelaşi aspect plăcut îl puteţi obţine şi prin contrastul dintre un parchet de culoare închisă şi un covor în nuanţe vesele, pastelate.

Sfaturi pentru alegerea parchetului. În funcţie de destinaţia încăperii

Gândindu-vă la încăperea pe care doriţi să o renovaţi, la partea financiară destinată acestei schimbări, la timpul pe care îl veţi deţine pentru a vă ocupa de întreţinerea parchetului, nu vă rămâne decât să alegeţi tipul de parchet care colaborează de minune cu ideea decorativă pe care o aveţi în minte.

Sfaturi pentru alegerea parchetului. Parchet de lemn

Deosebirea între panourile laminate şi parchetul triplu stratificat este mare. Panourile laminate de parchet sunt un produs sintetic compus din rumeguş prelucrat şi straturi de hârtie presată, în schimb parchetul multistrat este un produs executat din lemn natural. Lemnul respiră şi datorită acestui fapt reglează microclimatul în case şi apartamente. Absoarbe umezeala şi o redă în aer când acesta devine prea uscat. În plus, ionizează aerul, nu se electrizează şi nu atrage praful. Acest fapt este extrem de important, mai ales pentru persoanele cu predispoziţii alergice.

Parchetul din lemn garantează izolaţia termică a încăperii, resimţită precum podea caldă şi izolarea acustică amortizează zgomotul. Parchetul triplu stratificat este caracterizat chiar printr-o mare rezistenţă la deformare. Datorită acestor calităţi şi grosimii optime, parchetul din lemn poate fi montat peste instalaţia de încălzire sub pardoseală. Un atu îl reprezintă montajul rapid, uşor şi curat.

Bucătării/living-cameră de zi : în noile construcţii, acestea sunt cele mai comune spaţii pentru montarea parchetului. Uşurinţa cu care se întreţine, spaţiul deschis şi fluxul circulaţiei fac ca această suprafaţă să fie propice montării parchetului.

Parchetul alb/negru nu se potriveşte prea bine în acestă zonă din cauza mâncării şi apei.

Curăţarea permanentă este o parte importantă în întreţinerea parchetului, fie că este circulat sau nu. Curăţaţi regulat şi ştergeţi imediat scurgerile de mâncare sau de apă.

Pentru sufragerii, se foloseşte în general un model tradiţional, de culoare închisă în combinaţie cu modele de covoare alese. Aceste suprafeţe pot avea marginile încrustate cu mozaic sau colţuri ce subliniază nota distinctivă a modelului de parchet.

Culoarea şi modelul din aceste încăperi se va alege în aşa fel încât să fie în concordanţă cu modelul mobilei. Nu uitaţi: cu cât parchetul este de culoare mai închisă cu atât suprafaţa va părea mai mică.

Băile: într-o baie care este folosită zilnic, nu se poate folosi parchet de lemn, datorită expunerii permanente la umezeală. Pe de altă parte, se poate lua în considerare folosirea parchetului în baia pentru oaspeţi, care nu este folosită zilnic. Asiguraţi-vă că folosiţi covoraşe specifice şi că ştergeţi imediat orice scurgere de apă.

Biroul amenajat acasă/dormitoarele: Camerei unde este amenajat biroul i se potriveşte parchetul tradiţional de culoare închisă, în schimb pentru dormitoare nu este definită încă o tendinţă, spun specialiştii. Dar cum dormitorul casei dvs. are nevoie de o podea care să dea personalitate încăperii şi să emane acea atmosferă caldă şi intimă de care aveţi nevoie, parchetul ar trebui să aibă nuanţe calde, care trebuie să se asorteze cu mobila şi zugraveala.

Decoruri ca stejar, mahon sau merbau pot completa un astfel de stil rafinat pentru dormitorul dvs. şi pot da acestuia un aspect strălucitor. Deoarece dormitorul este o încăpere cu trafic redus, puteţi alege un tip de parchet potrivit pentru trafic casnic normal sau intens.

Scaunele, mobila pentru TV pot distruge luciul parchetului. Asiguraţi-vă că parchetul este protejat.

Sfaturi pentru alegerea parchetului. Parchet laminat

Parchetul laminat se împarte în mai multe clase de trafic, atunci trebuie să ţineţi cont de destinaţia şi nivelul de trafic al încăperii în care doriţi să-l montaţi (dormitor, sufragerie, camera de zi, camera copiilor, hol, birou, etc.). Astfel veţi putea alege clasa de trafic corespunzătoare.

În cazul unor renovări trebuie luat în calcul şi grosimea plăcilor şi a foliei spumate care se montează sub parchet pentru că în unele cazuri distanţa dintre uşi şi pardoseala existentă este cea care stabileşte grosimea parchetului laminat.

O grosime mai mare a parchetului nu înseamnă o calitate sau rezistenţă mai bună a acestuia, pentru că cea mai importantă este placa de rezistenţă. Placa de rezistenţă la parchetul laminat poate fi din MDF sau HDF. Materialul HDF este mai rezistent şi este folosit la parcheturile de calitate. Deci nefiind nevoie de o grosime mare a plăcii pentru a fi mai rezistentă.

Aveţi probabil deja o idee despre decorul, nuanţa, culoarea parchetului laminat pe care doriţi să-l achiziţionaţi, dar să nu omiteţi faptul că trebuie să fie asortată cu mobila şi culoarea pereţilor.

Pentru camera copiilor sau persoanelor cu alergii se recomandă parchetul laminat cu un conţinut de formaldehida scăzut.

Sistemul de îmbinare la parchetul laminat este recomandat să fie click sau dubluclick. Foarte important este să ştiţi dacă la parchetul laminat pe care doriţi să-l achiziţionaţi există toate accesoriile de care aveţi nevoie: plinte, colţare interioare şi exterioare, capete de închidere plintă, şine de trecere şi seturi reparaţii.

Dacă aveţi instalată încălzirea în pardoseală, atunci trebuie să căutaţi un parchet laminat la care este specificat că se pretează pentru aceasta.

Grosimea parchetului laminat variază, în general, între 6 şi 12 mm. Plăcile de parchet laminat cu grosime mai mică, de 6, 7 sau 8 mm sunt recomandate pentru zonele din locuinţa unde traficul nu este foarte intens: dormitoare, birou, holurile de interior. Pentru cameră de zi, bucătărie şi holul de intrare, alegeţi parchet cu grosimi de minim 8 mm, preferabil find peste 8 mm.

Unele sfaturi pentru alegere parchetului le puteţi obţine chiar din indicaţiile producătorului. Majoritatea tipurilor de parchet au indicaţii precum: trafic casnic, trafic casnic intens, trafic comercial mediu, trafic comercial intens. Este esenţial să cumpăraţi parchet laminat care să fie adaptat tipului de spaţiu unde va fi instalat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.