Cele mai economice centrale termice

Cele mai economice centrale termice (Facebook)
A. D.
15.03.2015

Încălzirea unei locuinţe se poate face prin mai multe modalităţi, iar alegerea celei mai economice centrale termice constituie preocuparea numărul 1 a majorităţii proprietarilor, căci aceasta poate ajuta la reducea facturilor lunare pentru încălzire. Cumpărătorii au de ales între un sistem de încălzire pe gaz, pe lemne, centrale electrice, şeminee şi sobe, iar combustibilul este cel care decide factura.

Centrala termică trebuie aleasă în funcţie de mai multe criterii tehnice care să aibă în vedere în primul rând necesarul de energie al locuinţei: suprafaţa şi volumul spaţiului ce trebuie încălzit, numărul de consumatori de apă caldă menajeră, numărul de băi şi de bucătării, gradul de izolare al locuinţei, unde este situată locuinţa, dacă este vorba despre un apartament la bloc sau o casă.

Într-o serie de articole anterioare am discutat despre fiecare tip de centrală în parte, iar acum vă propunem o scurtă comparaţie a acestora în funcţie de timpul de combustibil folosit, a preţului şi a infrasctructurii necesare.

Centrala termică pe lemne

Este preferată de mulţi datorită combustibilului care se găseşte uşor şi relativ ieftin. Majoritatea centralelor termice folosesc combustibil solid de mai multe feluri: lemn, bricheţi, peleţi, rumeguş etc. Dezavantajul este că centrala pe lemne are nevoie de o cameră tehnică, o cameră de depozitare a combustibilului şi de încărcări dese cu combustibil. În plus, preţul iniţial este mare, aproape dublu faţă de o centrală pe gaze.

Desigur, la categoria încălzirii cu lemne mai putem menţiona şi şemineul şi soba care sunt de multe ori preferate pentru că putem încălzi doar o cameră - dacă nu avem nevoie să încălzim toată locuinţa -, dar şi pentru caldura plăcută şi plăcerea de a vedea şi auzi lemnele arzând.

Centrala termică pe gaz

Sunt cel mai frecvent folosite în România deoarece combustibilul folosit, adică gazul, este mai ieftin în comparaţie cu alţi combustibili. Acestea se găsesc într-o diversitate de modele: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj forţat sau în condensaţie. Unele au cameră etanşă de ardere, altele au cazan de ardere. Un alt criteriu de diferenţiere este încălzirea instantanee a apei menajere sau existenţa unui boiler, racordat la centrală, care va produce apa caldă.

Centrala electrică

Necesită un branşament special de energie electrică şi nu are o putere foarte mare de încălzire. Unele case cu etaj şi suprafaţă mare ar putea avea nevoie de câte o centrală electrică pe etaj. Costul iniţial nu este mare, însă preţul facturii de electricitate poate ajunge foarte mare în lunile de iarnă. Majoritatea acestor centrale funcţionează în paralel cu un boiler electric, care produce apă caldă menajeră, deci costuri în plus.

Panourile radiante

Un alt sistem inovator pe care îl puteţi folosi pentru a vă încălzi locuinţa sunt panourile radiante, având o mulţime de avantaje faţă de toate celelalte sisteme de încălzire tradiţionale, ele putând fi folosite singure sau pot veni în completarea altor modalităţi de încălzire a locuinţelor.

Care sunt cele mai economice centrale termice?

Despre cum să reduceţi costurile facturilor la încălzire şi să economisiţi bani, indiferent de centrala termică pentru care aţi optat, puteţi găsi aici câteva sfaturi utile. Dar care dintre centrale prezentate mai sus sunt cele mai economice?

Potrivit experţilor, centrala termică pe lemne pare să aducă costurile lunare cele mai mici pentru căldură, dar necesită o investiţie serioasă la început şi se pretează în general pentru zonele rurale, sau pentru cei care stau la case, deoarece este nevoie de un spaţiu extins, eventual situat în afara casei, pentru a instala centrala şi boilerul, dar şi pentru depozitarea lemnelor.

Un studiu comparativ între centralele pe gaz sau electrice, relevă că preţul unei centrale electrice este aproximativ la fel ca al uneia pe gaz, având aproximativ acelaşi aport termic, însă centralele electrice sunt cu mult mai fiabile. Costurile pentru infrastructură sunt mult mai mici, iar ele sunt mai uşor de întreţinut, astfel că şi cumpărătorii au început să ia în calcul varianta alegerii unei centrale termice pe curent electric în defavoarea uneia pe gaze. Însă balanţa este, deocamdată, înclinată de partea centralelor pe gaze naturale, datorită preţului mai mic al gazelor.

Concluzionând, credem că cele mai economice centrale termice sunt cele potrivite modului fiecăruia de consum, neexistând o soluţie universală, ci doar câte una adaptată fiecărui consumator, în funcţie de nevoile sale şi de zona unde locuieşte.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor