Ambasadorul Marii Britanii, "îngrijorat" de modficarile aduse Codului Penal
alte articole
Pe lângă Comisia Europeană, Olanda şi Statele Unite acum şi Marea Britanie îşi exprimă îngrijorarea referitor la modificarea Codului Penal, care oferă o superimunitate în faţa legii pentru parlamentari.
Ambasadorul Marii Britanii Martin Harris a precizat că este "îngrijorat de această problemă", el considerând că ANI şi DNA sunt motorul reformei în viaţa publică în România şi necesită sprijinul inclusiv al politicienilor.
"Eu cred că ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România, de fapt aceste instituţii sunt motorul reformei în viaţa publică în România", a declarat diplomatul.
Ambasadorul a subliniat că speră că va exista din partea Parlamentului "un angajament consistent în sprijinul luptei împotriva corupţiei".
Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări aduse Codului Penal care îi scot, practic, din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale. Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.
Raportul privind modificările ce urmează a fi aduse Codului Penal, a fost adoptat luni seară, fără a fi dezbătut în plen, fiind supus direct votului final.