Alvin Toffler moare la vârsta de 87 de ani

Scriitorul şi futurologul american Alvin Toffler, autor al unor cărţi de succes care au inspirat diverşi lideri mondiali, a decedat la Los Angeles la vârsta de 87 de ani.
Alvin Toffler. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.07.2016

Alvin Toffler, un guru al erei post-industriale – care a prezis Internetul, emailurile şi o serie de alte progrese digitale şi care vor ajunge să domine lumea comerţului – a murit la vârsta de 87 de ani.

Reputaţia sa a fost construită în 1970 cu ajutorul cărţii Future Shock, care s-a vândut în 15 milioane de exemplare şi care a definit anxietatea societăţii în ritmul schimbării sociale la sfârşitul anilor 1960.

Toffler a popularizat termenul de „surplus de informaţie” şi munca sa a determinat lideri mondiali şi moguli din lumea afacerilor să îi caute sfatul.

Liderul sovietic Mihail Gorbaciov, premierul chinez Zhao Ziyang şi miliardarul mexican Carlos Slim s-au numărat printre cei care au dorit o audienţă cu el.

Stilul său narativ de succes s-a infiltrat în cultura populară şi a determinat muzicieni precum Curtis Mayfield şi Herbie Hancock să compună melodii numite Future Shock. De asemenea, el a influenţat zeci de scriitori ai genului ştiinţifico-fantastic.

Mulţi scriitori din anii 1960 au prevăzut schimbări în economiile occidentale, de la producţie la un model bazat de informaţie computerizată, dar Toffler a scris despre aceste lucruri într-un stil care a făcut ca unele concepte dificile să fie uşor de înţeles.

În Future Shock el a pus la îndoială afirmaţiile economiştilor care considerau că creşterea prosperităţii în anii 1960 este doar o tendinţă – susţinând că aceasta va continua pe termen nelimitat. În plus, el a prezis şi o parte negativă care includea creşterea înstrăinării, a consumului de droguri şi decăderea nucleului familiei.

El a declarat că societatea va fi supusă în mod constant „curentului furtunos al schimbării”. Dar nu toate prezicerile sale şi-au atins ţinta. El credea că spiritul de aventură al umanităţii va conduce la construirea de „oraşe artificiale sub valuri” şi colonii în spaţiu.

Unul dintre cele mai renumite citate ale sale este: „Analfabeţii secolului 21 nu vor fi cei care nu ştiu să citească şi să scrie, ci aceia care nu pot să înveţe, să se dezveţe şi să înveţe din nou”.

Toffler s-a născut în Brooklyn, New York, într-o familie de imigranţi evrei polonezi în 1928 şi şi-a perfecţionat teoriile lucrând pentru compania de calculatoare IBM şi alte firme de tehnologie din anii 1960.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor