Stephen Hawking: Cele mai mari ameninţări pentru umanitate sunt ştiinţa şi tehnologia create de om

Profesorul Stephen Hawking a avertizat că tehnologia şi ştiinţa create de om în prezent reprezintă o ameninţare puternică pentru viitorul rasei umane. Anterior, Hawking a declarat că dezvoltarea inteligenţei artificiale ar putea duce la sfârşitul rasei umane.
Renumitul astrofizician Stephen Hawking.
Renumitul astrofizician Stephen Hawking. (Captură Foto)

Înainte de difuzarea lecţiilor sale din seria Reith Lectures de la BBC, profesorul Stephen Hawking a declarat recent că majoritatea ameninţărilor la adresa umanităţii sunt, în prezent, create chiar de noi, oamenii. Renumitul fizician teoretician a declarat că progresele ştiinţifice şi tehnologice ne duc într-unul dintre cele mai periculoase secole de până acum.

Unele dintre ameninţările menţionate de el includ războiul nuclear, încălzirea globală şi viruşii modificaţi genetic, avertizând că progresul poate crea noi ameninţări pentru supravieţuirea umanităţii. Hawking a susţinut că cea mai bună şansă de supravieţuire a omenirii ar fi începerea unor colonii în spaţiu, adăugând că, totuşi, “nu vom înfiinţa colonii autonome în spaţiu pentru cel puţin următorii 100 de ani, aşadar trebuie să fim foarte atenţi la această perioadă”.

Lecţiile profesorului Hawking difuzate la BBC se focusează pe cercetarea asupra găurilor negre şi vor fi transmise la radio în 26 ianuarie şi 2 februarie. Reith Lectures sunt prelegeri şi discuţii anuale susţinute de personalităţi publice proeminente, iar numele lor este dat după Sir John Reith, primul director general al BBC, susţine International Business Times.

“Din propria mea perspectivă, am trăit într-o perioadă de timp glorioasă şi am realizat cercetări în fizica teoretică. Nu există nimic precum momentul "Evrika", în care descoperi ceva ce nimeni nu a ştiut înainte de acel lucru”, a declarat Hawking. “Nu vom înceta să progresăm, sau să regresăm, aşadar trebuie să recunoaştem pericolele şi să le controlăm. Sunt un optimist şi cred că putem [face aceasta].”

Conform profesorului Hawking, probabilitatea ca un dezastru să aibă loc pe Pământ este redusă, dar ea creşte cu timpul şi “devine un lucru aproape sigur în următoarele mii sau zeci de mii de ani. La acea vreme [a dezastrului] trebuie ca deja să ne fi răspândit în spaţiu şi spre alte stele, aşadar un dezastru pe Pământ nu ar însemna sfârşitul rasei umane.”

Anterior, Hawking a discutat despre ameninţările prezentate de avansarea tehnologică, susţinând că dezvoltarea inteligenţei artificiale “ar putea însemna sfârşitul rasei umane”.