Stephen Hawking: Poluarea şi prostia - cele mai mari ameninţări la adresa omenirii

Profesorul Stephen Hawking consideră că poluarea şi prostia umană rămân cele mai mari ameninţări pentru omenire şi îşi exprimă, totodată, temerile în legătură cu utilizarea inteligenţei artificiale în război.
Renumitul astrofizician Stephen Hawking.
Renumitul astrofizician Stephen Hawking. (Captură Foto)

Renumitul fizician a susţinut că în ultimul deceniu “nu am devenit mai puţin lacomi sau mai puţin proşti” în legătură cu modul în care tratăm mediul înconjurător. Hawking a făcut aceste remarci în cadrul unui interviu la emisiunea Larry King Now, care este difuzată de Ora TV.

Profesorul Hawking a precizat că “în urmă cu şase ani am avertizat în privinţa poluării şi suprapopulării [planetei], dar de atunci situaţia s-a înrăutăţit. Populaţia a crescut cu o jumătate de miliard de la ultimul nostru interviu”.

“În acest ritm, vor fi 11 miliarde de oameni până în anul 2100. Poluarea aerului a crescut cu 8 procente în ultimii 5 ani, iar peste 80% dintre locuitorii din zonele urbane sunt expuşi la niveluri mari de poluare a aerului”.

“Având în vedere creşterea poluării aerului şi emisiile de niveluri tot mai ridicate de dioxid de carbon, se pune întrebarea: va fi prea târziu să evităm nivelurile periculoase ale încălzirii globale?”.

În acelaşi timp, profesorul Hawking şi-a exprimat temerile în privinţa viitoarelor tehnologii pentru inteligenţă artificială (AI) şi, în special, a utilizării lor la construirea de arme.

Fizicianul a susţinut: “Guvernele par să se implice într-o cursă a armelor AI, proiectând avioane şi arme cu tehnologii inteligente. Finanţarea unor proiecte de care să beneficieze în mod direct rasa umană, precum teste medicale îmbunătăţite, pare să aibă o prioritate oarecum mai redusă.

“Nu cred că progresele în tehnologia artificială vor fi neapărat inofensive. De îndată ce maşinăriile ajung la stadiul critic în care sunt capabile să evolueze pe cont propriu, nu vom mai putea prezice dacă obiectivele lor vor fi aceleaşi cu ale noastre”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură