Alarmă gripa aviară în Japonia. Izbucneşte al doilea focar în mai puţin de o lună: peste 42.000 de păsări sacrificate
alte articole
Un nou focar de gripă aviară a fost detectat la o fermă din sud-vestul Japoniei. Acum două săptămâni, guvernul a dispus sacrificarea a 4.000 de păsări într-o fermă. La mijlocul lunii decembrie, virusul a fost detectat din nou atât în Germania, în landul din Saxonia Inferioară, după cazurile din Mecklenburg-Pomerania de Vest, cât şi în vestul Olandei, în Zoeterwoude, în luna noiembrie.
Autorităţile japoneze au dispus luni, 29 decembrie, sacrificarea a peste 42.000 de păsări, după confirmarea celui de-al doilea focar de gripă aviară în mai puţin de o lună. Ferma este situată în Miyazaki, în sud-vestul ţării iar testele ADN au confirmat că este vorba de o tulpină a virusului H5.
Acum două săptămâni, guvernul a dispus uciderea a 4.000 păsări într-o altă fermă, situată la 100 km la distanţă, în aceeaşi prefectură, Miyazaki. Autorităţile locale au închis fermele din jur şi au izolat zona.
Din luna aprilie există alarmă maximă în Japonia
Deja din luna aprilie, în Japonia, a fost lansată alarma referitor la răspândirea gripei aviare atunci când peste 112.000 de păsări au fost sacrificate, în sud-vestul ţării, după confirmarea mai multor cazuri de gripă aviară, pentru a stopa extinderea pandemiei. Prim-ministrul Shinzo Abe a ordonat să se "ia măsuri prompte pentru prevenirea epidemiei".
Virusul detectat în Germania în urmă cu două săptămâni şi în Olanda în luna noiembrie
În urmă cu două săptămâni, virusul gripei aviare H5N8 a fost detectat din nou în Germania, în landul Saxonia Inferioară, după cazurile în Mecklenburg-Pomerania de Vest.
În luna noiembrie, în vestul Olandei, în Zoeterwoude, au fost sacrificate aproximativ 28.000 de păsări infectate cu acest virus. De asemenea, tulpina H7N7 a lovit puternic Olanda în 2003 când autorităţile din Sănătate au distrus aproximativ 30 de milioane de păsări pentru de a controla epidemia.
Între 2013 şi 2014, virusul H5N8 a fost identificat ca fiind cauza infecţiei păsărilor domestice şi sălbatice în unele ţări din Asia de Est, cum ar fi Coreea de Sud, China şi Japonia, dar până în luna noiembrie acesta nu a fost identificat în afara acestei zone.
În septembrie, Rusia a raportat primele cazuri de H5N1, o altă tulpină periculoasă a gripei aviare.
Reamintim că cea mai afectată de gripa aviară, la începutul acestui an, a fost China. În ianuarie, mai multe tulpini de gripă, printre care două letale, s-au răspândit rapid în opt provincii din China, inclusiv în oraşele Beijing şi Shanghai.
La finele lunii ianuarie, ONU avertiza ţările din Asia să fie vigilente, după ce în China a avut loc o explozie a cazurilor de gripă aviară, care este de multe ori letală pentru om.
Conform unei statistici a Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate, efectuate pe teritoriul Chinei şi Hong Kong-ului, procentul deceselor înregistrate din data de 28 ianuarie era de 22% din numărul total al cazurilor, însă multe alte victime se află în continuare pe patul de spital.
Au fost raportate decese în provincia Fujian la 10 ianuarie, în sud-vestul provinciei Guizhou la 13 ianuarie şi două decese (printre care un medic) în Shanghai la 20 ianuarie. Însă, conform unui doctor din Shanghai, care a dat declaraţii sub protecţia anonimatului, regimul de la Beijing a dat dispoziţie ca numărul real al cazurilor de gripă de pe teritoriul ţării să fie manipulat, de frica unui „impact internaţional”.
China a adoptat o politică similară şi în 2003 în cazul SARS, când tot de teama "impactului internaţional" Beijingul a ascuns izbucnirea epidemiei de SARS, un virus letal, care făcuse deja mii de morţi. Întârzierea recunoaşterii oficiale a făcut ca virusul, care se transmite pe calea aerului, să se răspândească în ţările vecine şi pe teritoriul Americii de Nord, cauzând 8.100 de îmbolnăviri şi 774 de decese.