Savanţii trag alarma cu privire la experimentele cu viruşi. Două cazuri neliniştitoare
alte articole
Cercetători renumiţi de la Harvard şi Yale trag un semnal de alarmă cu privire la experimentele actuale cu viruşi. În opinia lor, acestea ar putea pune în pericol vieţi umane prin provocarea unei pandemii accidentale, arată un raport publicat în SUA, citat de Guardian.
Mai multe grupuri de oameni de ştiinţă din lume lucrează concomitent la crearea şi alterarea de viruşi, încercând să înţeleagă cum evoluează aceştia şi cum ar putea fi folosiţi pentru tehnologii medicale de vârf.
Într-un raport publicat marţi, grupuri de cercetători de la cele două universităţi de prestigiu din SUA susţin că, în acest caz, câştigurile obţinute de pe urma acestor programe ar putea fi eclipsate de problemele care pot să apară în cazul în care asemenea viruşi scapă din laborator.
Conform calculelor publicate în raport, 10 asemenea programe care se întind pe parcursul a 10 ani, pot ridica probabilitatea ca un membru al personalului să fie infectat la o cifră alarmantă de 20%.
Subiectul nu este nou şi a creat deja crize în sistemul medical. În 2012 un virusolog de la Institutul Erasmus din Rotterdam a explicat la o conferinţă deschisă publicului cum a reuşit, în paşi extrem de simpli, să facă un virus H5N1 – de gripă aviară – să muteze devenind transmisibil pe calea aerului. În expunerea sa, virusologul a subliniat că virusul nou creat este extrem de agresiv: “nu mă pot gândi la un organism mai înspăimântător decât acesta. Comparativ cu acesta, antraxul nu mai este chiar de speriat”.
Raportul virusologului a creat un scandal în comunitatea medicală, care i-a blocat eseul, din considerente de securitate planetară – conform statisticilor virusul gripei aviare a omorât aproximativ 50% din oamenii pe care i-a infectat, singurul motiv pentru care nu a devenit pandemie, este că nu se transmite pe calea aerului.
Mai îngrijorător este că raportul universitarului de la Erasmus nici măcar nu este singular. În revista Nature un profesor de virusologie japonez a arătat cum a combinat virusul gripei aviare cu cel al gripei porcine, obţinând un virus hibrid, care se transmitea de asemenea pe calea aerului la manguste.