Italia: Trafic internaţional şi vânzări ilicite de virusuri, implicate companii şi traficanţi deputaţi

Coronavirusul, noul virus similar cu SARS. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
05.04.2014

În Italia tulpinile de gripă aviară sunt expediate prin poştă. Acorduri între oamenii de ştiinţă şi companii. Investigarea secretă efectuată de poliţia de la NAS împreună cu procuratura din Roma vizează un adevărat comerţ ilegal.

Virusul gripei este trimis din străinătate în Italia, în plicuri anonime, fără nicio permisiune şi încălcând toate standardele de siguranţă, toate acestea pentru a produce vaccinuri. Cu riscul răspândirii epidemiei. O investigaţie a revistei L'Espresso dezvăluie, sâmbătă 5 aprilie, existenţa unei anchete şoc condusă de Carabinierii de la NAS şi procuratura din Roma privind traficul internaţional cu virusuri.

Există un suspect identificat de către anchetatori. Există o afacere din epidemii, un adevărat marketing cinic, care amplifică pericolul răspândirii şi riscurile pentru om, determinând autorităţile din domeniul sănătăţii să ia măsuri urgente şi proliferând astfel afaceri de sute de milioane de euro pentru industrii. Într-un caz, anchetatorii au lansat ipoteza că, chiar şi răspândirea gripei în rândul păsărilor de curte din nordul Italiei a fost direct legată de activităţile ilegale ale unor manageri. Ancheta reconstituie scenariul de exploatare a alarmei de gripă aviară în ţară, alarmă care în 2005 a împins guvernul Berlusconi să cumpere medicamente de 50 de milioane de euro, care au rămas neutilizate.

Ancheta a fost iniţiată de către investigatorii americani, care au obţinut mărturisirile lui Paul Candoli, director al filialei italiene Merial, referitoare la tulpini patogene ale aviarei expediate ilegal la el acasă, în Italia, şi apoi vândute companiilor americane. În 2005, Homeland Security SUA a transmis documentele către Carabinierii de la NAS, care deja se ocupau, la Bologna, de o organizaţie criminală implicată în traficul cu virusuri ilegal şi producţia de vaccinuri.

Noua anchetă a carabinierilor s-a extins în urma interceptărilor aranjate de magistraţii de la Roma. Candoli, în capitală, ştie cum să se mişte: sponsorizează conferinţe medicale organizate de profesori universitari, oferă călătorii şi distribuie sfaturi bine plătite şi acest lucru îi permite să aibă "relaţii" la Ministerul Sănătăţii pentru a obţine autorizaţii, reuşeşte să schimbe avizul consiliului consultativ pentru medicamente de uz veterinar pentru a comercializa produse de la Merial.

Printre cei mai apropiaţi referenţi ai lui Paul Candoli se află Ilaria Capua, virusolog de renume internaţional, în prezent deputat în Alegerea Civică şi vicepreşedinte la Comisia Culturală a Camerei. Până să fie aleasă la Cameră, a fost şef al Departamentului de Ştiinţe Biomedicale (IZS) cu sediul în Padova. Rezultatul investigaţiilor NAS l-a condus pe procurorul adjunct de la Roma, Giancarlo Capaldo, să suspecteze infracţiuni grave. Capua şi unii oficiali au fost înscrişi în registrul de suspecţi pentru complicitate la corupţie, abuz în serviciu şi, de asemenea, pentru traficul ilegal cu virusuri. Aceleaşi bănuieli planează asupra a trei manageri de la Merial. Chiar soţul deputatei Capua, un fost manager de la Fort Dodge Animal din Aprilia, companie de produse veterinare, este cercetat împreună cu alte 38 de persoane.

Pe lista anchetaţilor se află trei oameni de ştiinţă din conducerea IZS din Padova, funcţionari şi directori generali de la Ministerul Sănătăţii, unii membri ai comitetului consultativ de medicină veterinară; este implicat, de asemenea, Directorul General al Uniunii Naţionale pentru Avicultură. Faptele datează de acum şapte ani, dar mulţi dintre suspecţi încă lucrează în aceeaşi instituţie.

Unii dintre manageri se lăudau la telefon cu metodele utilizate pentru a transfera clandestin viruşi în toată lumea: din Franţa în Brazilia, ascunzându-i în cutii anonime sau între hainele din valize. "Am făcut lucruri turceşte", spun ei. Potrivit anchetatorilor NAS, de asemenea, Capua şi IZS sunt implicaţi în comerţul ilegal: omul de ştiinţă ar fi fost plătit pentru a furniza agenţi patogeni.

Într-o conversaţie înregistrată, aceeaşi virologă a afirmat explicit că a vândut tulpini virale unui medic veterinar american. Contactată de L'Espresso, Ilaria Capua respinge toate acuzaţiile, confirmă că îl cunoaşte pe Candoli dar spune că "nu am vândut tulpini virale. Sunt un angajat al unei agenţii publice şi nu vând nimic personal".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor