Un nou caz de gripă aviară în Olanda

Autorităţile olandeze au raportat duminică, 30 noiembrie, un nou focar de gripă aviară la o fermă de păsări din vestul ţării, în Zoeterwoude, dar nu au putut spune dacă este vorba de noua tulpină îngrijorătoare ce a fost detectată în alte zone ale ţării.
(AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
30.11.2014

Autorităţile olandeze au raportat duminică, 30 noiembrie, un nou focar de gripă aviară la o fermă de păsări din vestul ţării, în Zoeterwoude, dar nu au putut spune dacă este vorba de noua tulpină îngrijorătoare ce a fost detectată în alte zone ale ţării.

“Gripa aviară a fost detectată la o fermă de păsări în Zoeterwoude, unde aproximativ 28.000 de păsări sunt afectate”, a susţinut Ministerul Economiei într-o declaraţie. “Păsările sunt infectate cu varianta H5 a gripei dar încă nu se ştie dacă este vorba de o tulpină foarte patogenă sau nu.”

Tulpina H5N8, foarte contagioasă a gripei aviare a fost descoperită în Olanda cu două săptămâni în urmă, autorităţile suspectând că tulpina s-ar putea să fi fost adusă de păsările migratoare din Asia.

Unele tulpini ale gripei aviare sunt fatale pentru pui şi găini şi prezintă o ameninţare pentru sănătatea oamenilor, autorităţile olandeze declarând că infectarea oamenilor poate avea loc doar după un contact intens şi direct cu păsările infectate.

Tulpina H5N1 a gripei aviare a ucis peste 400 de oameni, în principal în Asia de Sud-Est, de la prima ei apariţie în 2003. O altă tulpină a gripei aviare, H7N9, a luat viaţa a peste 170 de oameni de la apariţia ei în 2013.

De asemenea, tulpina H7N7 a lovit puternic Olanda în 2003 când autorităţile din sănătate au distrus aproximativ 30 de milioane de păsări pentru de a controla epidemia.

Cel mai recent focar de gripă aviară este situat la 35 km nord-est de Hekendorp, unde a fost detectat primul focar de gripă la jumătatea lunii noiembrie, ccea ce a dus la sacrificarea a aproximativ 150.000 de păsări.

De asemenea, gripa aviară a fost detectată în cel puţin alte trei locaţii din Olanda şi în Germania. Marea Britanie a raportat de asemenea tulpini similare ale virusului.

Autorităţile olandeze au declarat duminică că sacrifică păsări în Zoeterwoude şi ridică un cordon de protecţie în jurul fermei pe o rază de 10 km. Alte patru ferme de păsări din zonă sunt de asemenea investigate pentru a se constata daca sunt afectate de gripa aviară, au adăugat autorităţile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor