Un laborator american a trimis în mod accidental o probă de gripă aviară letală într-un laborator din Georgia

Angajaţi din domeniul sănătăţii care duc saci cu pui morţi infectaţi cu gripa aviară
Angajaţi din domeniul sănătăţii care duc saci cu pui morţi infectaţi cu gripa aviară (PRAKASH MATHEMA / AFP / Getty Images)

Un om de ştiinţă angajat al administraţiei SUA a muşamalizat o greşeală de laborator potenţial periculoasă şi a dezvăluit-o numai după ce lucrătorii dintr-un alt laborator au observat ceva suspect, conform unei investigaţii interne a guvernului federal american.

Accidentul s-a petrecut în ianuarie, la sediul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Atlanta. Un om de ştiinţă a amestecat accidental o tulpină letală a gripei aviare cu una atenuată, şi a trimis amestecul unui alt laborator CDC şi unuia din oraşul Athens, statul Georgia.

Nimeni nu s-a îmbolnăvit de gripă aviară. Dar oamenii de ştiinţă au folosit amestecul viral timp de mai multe luni înainte de a fi descoperit.

Oficialii CDC consideră că incidentul este cel mai îngrijorător dintr-o serie de probleme de securitate apărute în laboratoarele agenţiei guvernamentale, considerată mult timp drept una dintre cele mai respectate agenţii de sănătate publică din lume.

La începutul verii, un alt laborator a utilizat greşit mai multe probe cu antrax. Atât laboratorul de antrax cât şi cel de gripă aviară au fost închise.

Din cauza regulilor de confidenţialitate a angajaţilor, CDC a declarat că nu ar putea numi cercetătorul sau liderul echipei de cercetători care a fost considerat responsabil în raportul de investigaţii publicat vineri. De asemenea, afirmă că s-au luat măsuri disciplinare, dar nu a oferit niciun detaliu.

Potrivit raportului, cercetătorii au lucrat în laborator cu mai multe eşantioane de gripă aviară – atât versiunea letală cât şi cea atenuată. Regulile cereau ca ele să fie mânuite separat, iar operaţiunile trebuiau să dureze cel puţin 90 de minute.

Investigaţia CDC a descoperit că lucrarea a fost finalizată în 51 minute. Este o indicaţie clară că oamenii de ştiinţă au adoptat scurtături, au declarat unii anchetatori.

Cercetătorul a replicat investigatorilor că lucrarea a fost efectuată corect dar a menţionat că s-a grăbit să termine treaba pentru a participa la o întâlnire. Oficialii CDC au recunoscut că este posibil ca omul de ştiinţă să fi lucrat cu ambele tulpini în acelaşi timp.

În februarie, o parte din eşantioanele virusului cu tulpini amestecate au fost trimise către un alt laborator CDC, în Atlanta. În martie, o altă parte a fost trimisă la laboratorul Departamentului de Agricultură din Athens. Într-un studiu, virusul gripei aviare a fost folosit pe pui de găină. Dar aceştia au murit, fapt ce a determinat personalul USDA să examineze cu atenţie probele şi să detecteze tulpina mortală a virusului.

Laboratorul USDA a notificat laboratorul CDC în luna mai, iar CDC a confirmat descoperirea.

Dar liderul echipei CDC nu a raportat supervizorilor sau oricui altcuiva ceea ce s-a întâmplat, motivând că amestecul viral a fost păstrat permament în laboratoarele specializate şi nu a reprezentat niciodată o ameninţare pentru public, se precizează în raportul investigaţiei.

Oficialii CDC au fost informaţi de problemă abia în luna iunie, după ce al doilea laborator CDC a raportat problema privind eşantionul. Două săptămâni mai târziu, a fost înştiinţat şi directorul CDC, Tom Frieden.

CDC a dispus închiderea laboratoarelor de gripă şi antrax, o evaluare internă cât şi alte măsuri. Directorul laboratorului de antrax a demisionat luna trecută.