Romanii ne readuc pe harta turistică a Europei
alte articole
Cinci sit-uri arheologice - Castrul Roman din Alba Iulia, Galeriile Romane de la Roşia Montană, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica de la Sarmisegetusa, Cetatea Histria şi Adamclisi, ambele din Constanţa – au fost selectate de către Ministerului Turismului prin Autoritatea Naţională pentru Turism şi Asociaţia Mioritics România, în Rutele Culturale din zona inferioară şi de mijloc a Dunării, respectiv în “Ruta Împăraţilor Romani”.
Iniţial, dîn România au fost propuse 13 situri, evaluate pe baza criteriilor întocmite de compania Horwath HTL Croaţia – specializată în studii şi cercetări de piaţă în turism, iar în urma evaluărilor au fost desemnate câştigătoare cele cinci sit-uri deja amintite.
Acest proiect internaţional este finanţat din fonduri europene cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul cadru pentru competitivitate şi inovaţie (CIP) şi Programul pentru inovaţie şi antreprenoriat (EIP). El este parte a cererii de proiecte lansată de Comisia Europeană: Trans-national cooperation projects on European Cultural Routes.
Obiectivul principal îl constituie diversificarea ofertei turistice europene şi creşterea vizibilităţii zonei Dunării inferioare şi de mijloc, ca o destinaţie atractivă şi durabilă, prin dezvoltarea a doua rute culturale în România, Bulgaria, Croaţia şi Serbia: Ruta împăraţilor romani şi Ruta vinului.
Prima acţiune de promovare a acestui proiect o constituie prezenţa acestor situri la Târgul de Turism de la Berlin, în cadrul Centrului Dunărean de Competenţe - Belgrad. Cu această ocazie va fi lansat site-ul de internet al Rutei împăraţilor romani “danube.travel”.