Cetatea Rupea şi-a redeschis porţile

Cetatea Rupea şi-a redeschis sâmbătă porţile pentru vizitatori, după ce ani de zile a fost închisă pentru reparaţii şi modernizări.

Situată pe o stâncă de bazalt, monument al naturii, Cetatea Rupea a fost construită în mai multe etape, între secolele al XIII-lea şi al XVII-lea. Rupea a fost ridicată pe ruinele unei vechi cetăţi dacice, Rumidava. Cucerită de romani, Rumidava devine castrul roman Rupes (stâncă, sau piatră, în limba latină).

Prima atestare documentară a cetăţii datează din 1324. Castrum Kuholm, cum se numea la vremea cu pricina Rupea, a servit ca loc de refugiu pentru saşii răsculaţi împotriva lui Carol Robert, regele Ungariei.

Cetatea făcea parte dintr-un sistem de apărare a mai multor sate. Poziţia înaltă, de pe dealul Cohalmului, o transformă într-o locaţie strategică de invidiat.

Ajunsă în stadiul de ruină, cetatea a fost închisă vreme de mai mulţi ani, până când, în 2009, a intrat în renovări, cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional. A contribuit cu fonduri şi Consiliul Judeţean Braşov. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 30,82 milioane de lei.

Astăzi a avut loc deschiderea oficială iar mâine vor sosi primele autocare cu turişti. La inaugurare au participat primarul oraşului Rupea, Flavius Dumitrescu, Prefectul Mihai Mohaci şi alte oficialităţi.

Cetatea va fi deschisă publicului în intervalul orar 10.00 – 20.00. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi 8 lei de persoană, pentru cei care vin în grupuri organizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură