Africa de Sud - următorul pas în ”putinizarea” energiei nucleare mondiale
focus
alte articole
Noua cucerire a Moscovei este Africa de Sud, acolo unde preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit în cadrul summitului de la Durban desfăşurat la începutul săptămânii, cu delegaţiile din China, India, Brazilia şi Africa de Sud.
O victorie decisivă a fost obţinută de Rusia prin contractul semnat de compania de stat, Rosatom. Producătoarea de energie nucleară a încheiat un contract prin care se angajează să construiască opt generatoare de energie nucleară. Odată cu construcţia acestora, capacitatea producerii energiei nucleare a statului sud african va deveni de şase ori mai mare decât cea din prezent – de la 1.8 gigawaţi la 11.4 gigawaţi - într-o perioadă de 15 ani.
Asta va însemna că Rusia se va ocupa în totalitate de dezvoltarea sectorului de energie nucleară din Africa de Sud, inclusiv de cel de finanţare şi specializare a resurselor umane.
Pe lângă dependenţa totală faţă de Rusia în domeniul energetic, o altă parte la fel de importantă a noului contracl, implică faptul că Africa de Sud va deveni dependentă de uraniul rusesc.
Aceeaşi strategie, observată în ultima perioadă şi în Europa
În ultimii ani, Rosatom a fost destul de ocupată să semneze astfel de angajamente şi cu Turcia, Finlanda, Ucraina şi Marea Britanie – ceea ce îi garantează Rusiei că va putea să ţină sub control industriile nucleare ale acestor ţări de.
Recent, Bloomberg anunţa că Ungaria va accepta o finanţare 14 miliarde de euro, bani ce vor fi utilizaţi la construcţia a doua reactoare noi la centrala nucleară din apropierea oraşului Paks.
Strategia lui Putin - Rosatom, cel mai mare furnizor de uranium
”Putinizarea” în curs a Europei a putut fi observată în domeniul petrolului şi a gazului iar aceasta a permis Russiei să-şi extindă controlul asupra unor părţi din Europa pentru a obţine beneficii politice şi economice. Acelaşi plan, numai că la o scară mult mai mare, pare să se deruleze prin controlul energiei nucleare mondiale.
Conform unui raport întocmit de Casey Research, Rusia deţine oficial 5% din producţia mondială de uranium, iar Kazahstanul deţine 36%, fiind cea mai mare producţie din lume, cu mult peste Canada, care deţine numai 15%.
În mod similar, Rusia deţine peste jumătate din capacitatea mondială de îmbogăţire a uraniului, mai exact 52%, comparativ cu UE şi SUA, care împreună deţin numai 44% din aceasta.
Bocancul rusesc devine cu atât mai greu cu cât Statele Unite deţin numai 3% din depozitul mondial de uranium şi mai puţin de 15% din capacitatea de îmbogăţire, toate acestea în ciuda faptului că este cel mai mare consumator de uranium din lume. Oare ce se va întâmpla dacă Rosatom refuză să le mai furnizeze uranium americanilor ?
Soldaţii sud africani s-au îmbrâncit cu bodyguarzii lui Putin
Lăsând treburile serioase pe mai târziu, la conferinţa din Africa de Sud, protectorii personali ai lui Putin au crezut că soldaţii responsabili de securitatea summit-ului vroiau să le fure servieta ce conţinea codurile secrete ale arsenalului nuclear.
O îmbrânceală serioasă a fost iscată după ce anturajul lui Putin a refuzat să treacă servietele – ce se presupune că aveau codurile arsenalului nuclear rusesc – prin scanerul securităţii.
”Aceste serviete erau diferite, unele secrete, genul de serviete pe care le poartă mereu în spatele preşedintelui şi pe care gărzile nu le cedează nici măcar un moment”, a relatat mass media.
În timpul incidentului, forţele de securitate au încercat să-i dea afară din clădire pe câţiva dintre delegaţii şi membrii serviciului de informaţii ai Kremlinului. La un moment dat, ambuscada a devenit aproape violentă, ambele părţi împingându-se reciproc, ruşii vroiau să intre şi sud africanii vroiau să-i dea afară, iar printre ei se afla şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.
Tot incidentul a fost calmat atunci când la faţa locului s-a prezentat un colonel sud african ce le-a permis atât servietelor secrete cât şi delegaţiei ruse să intre în clădirea summit-ului.
Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a concluzionat scurt incidentul: ”Se descurcă mult mai bine la fotbal. Era multă confuzie”.