Soldăţeii de plumb ai lui Putin: Soci apărat de rachete anti-aeriene

Vladimir Putin, la o intalnire cu activistii partidului sau nou-creat - Frontul Popular - pe 26 octombrie 2011
Vladimir Putin, la o intalnire cu activistii partidului sau nou-creat - Frontul Popular - pe 26 octombrie 2011 (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)

Oraşul în care vor avea loc Jocurile Olimpice de Iarnă de peste o lună, Soci, începe să arate din în ce mai mult ca o zonă de la graniţa unui conflict militar. Forţele ruseşti au trecut în alertă de conflict, marţi, şi au impus o serie de măsuri de securitatea stricte atât în staţiunea din apropierea Mării Negre cât şi în zona din împrejurul său, notează Reuters.

Conştient de importanţa Jocurilor Olimpice de la Soci pentru imaginea pe care ar vrea să o promoveze, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ridicat normele de securitate şi de-a lungul întregii ţări. Motivaţia măsurilor - atacurile cu bombă din Volgograd soldate cu 34 de victime.

În zona staţiunii Soci, poliţia a impus deja restricţii pe termen lung ce vor limita enorm deplasarea rezidenţilor săi. Autorităţile au detaşat 30.000 de poliţişti şi forţe de ordine ale Ministerului de Interne, ce va ridica numărul total al forţelor de securitate prezente la 37.000.

Pe perioada evenimentului, vehiculele ce vor avea permisie în Soci vor fi numai cele înregistrate oficial în oraş, acreditate sau servicii esenţiale. Vizitatorii vor fi obligaţi să se înregistreze la autorităţile locale sau vor risca să fie expulzaţi în timp de maxim trei zile.

Chiar dacă multe dintre măsurile de securitate par rezonabile comparativ cu declaraţiile lui Doku Umarov, liderul Cecenilor şi cel mai căutat om de către Moscova, după ce a ordonat afiliaţilor islamişti să folosească ”forţă maximă” pentru a preveni derularea jocurilor, Vladimir Putin a mai luat unele ”măsuri de precauţie” greu de explicat.

Moscova a trimis mai multe divizii de soldaţi, a ordonat instalarea mai multor baterii de sisteme anti-aeriene iar comandantul forţelor aeriene regionale a ordonat escadrilelor de avioane să fie pregătite de respingerea oricărui atac de la înălţime. Navigaţia din Marea Neagră, a fost, de asemenea limitată, începând marţi.

Totodată, agenţiile de securitate ruseşti vor supraveghea toate comunicaţiile, atât telefonice cât şi pe internet iar teritoriul va fi urmărit prin satelit.

Abuzurile privind drepturile omului nu pot fi acoperit cu Jocuri de nici un fel

Controversele stârnite în jurul Jocurilor Olimpice de la Soci la nivel internaţional au arătat că obiectivul clar al lui Putin, restaurarea imaginii deja mult prea pătate, nu pare a fi realizabil.

Una din alarme a fost ridicate de organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch după ce guvernul de la Moscova a relocat aproximativ 2.000 de familii pentru a face loc infrastructurii olimpice. Dar nu toţi cei evacuaţi au primit compensaţii echitabile pentru proprietăţile lor şi, în unele cazuri, proprietarii de case au fost alungaţi fără niciun fel de compensaţie.

Numărul enorm al forţelor armate ce vor asigura zona ar mai putea fi explicat de cei 20.000 de deţinuţi, eliberaţi recent de Putin. Gestul său a fost prezentat ca "un act de clemenţă" al regimului faţă de condamnaţii cu pedepse uşoare, femei însărcinate, femei cu copii etc. însă pe plan internaţional a fost văzută ca o mişcare de restaurare imaginii deja şifonată a acestuia.

O abordare critică faţă de Jocurilor Olimpice au avut unele personalităţi internaţionale, printre aceştia, preşedintele germaniei, Joachim Gauck, Ministrul de Externe al Franţei, Laurent Fabius, preşedintele Francois Hollande cât şi preşedintele SUA, Barack Obama.

O dovadă de curaj a venit şi din partea vecinilor de peste Prut. Nicolae Timofte a anunţat public că nu va participa la eveniment însă unul dintre motivele care au contribuit la decizia preşedintelui moldovean poate fi explicat prin prezenţa trupelor ruseşti din Transnistria.

O poziţie similară are şi Viviane Reding. Comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţeni, nu a adoptat o atitudine pasivă şi a explicat deschis că ”nu mă voi duce la Soci atât timp cât minorităţile sunt tratate aşa cum sunt de legislaţia rusă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe